pepe Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 Wiesz, gdybym to ja sam wymyslil... Zacytuje madrzejszych ode mie :bigrazz: :Moim zdaniem uklad konsument-konsument jest wykluczony. Przez umowe z konsumentem nalezy traktowac taki stosunek, w ktorym jedna strona zajmuje sie zawodowo (a wiec nie koniecznie przedsiebiorca) sprzedaza/swiadczeniem uslug. W innym wypadku nie byloby potrzeby wprowadzania osobnej ochrony konsumenta.od jutra Kleto, tak więc riposta w poniedziałek :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwansky Opublikowano 13 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2006 Nigdy nie zgodzę się że definicje konsumenta wyczerpuje osoba która zawiera umowę z drugą osoba fizyczną. W literaturze pojawiają się co prawda głosy przeciwne, są to jednak odosobnione pprzypadki(naprzykład pogląd taki wysunałe kiedyś na łamach "radcy prawnego" Katarzyna Sobczyk-to jedyny znany mi przypadek). Wszystkie te teorie są obalane przez wybitnych znawców prawa konsumenckiego(bo śmiało już możemy mówić o takiej dziedzinie). Odsyłam w tej kwestii do opracowań Pani prof. Zabłockiej a zwłaszcza "Europejskie Prawo Umów Konsumenckich". Przede wszystkim należy uświadomić sobie że rozwój ustawodawstwa pro-konsumenckiego zawsze był podyktowany ochroną słabszej strony stosunku zobowiązaniowego. Nie jest pożądana z punktu widzenia prawa cywilnego tak szeroko idąca ochrona osób fizycznych zawierających umowę, gdyż prowadzi do znaczącego osłabienia węzła umownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milek_sz Opublikowano 26 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 Tyle z prawnego punktu patrzenia... udalo sie odzyskac 150zl na naprawe - za tyle samo kupilismy cala szkrzynie - okazalo sie ze 2 zebatki zmielily sie - nie bylo prawie oleju w skrzyni... dziekuje za szybka odp i porady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi