Skocz do zawartości

GPZ 500s 98, kontrolka oleju

tha
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam mozliwosc dosc okazyjnie zakupic taki motor po szlifie. Widzialem zdjecia i z tego co sie orientuje i zdolalem dopytac motocykl wyglada dosc typowo tzn polamane plastiki, porysowany tlumik, pekniety klosz lampy. Martwia mnie jednakowoz dwie rzeczy - zeszlifowany (niewielka dziurka) dekiel silnika po stronie lewej oraz palaca sie bez przerwy kontrolka smarowania/cisnienia oleju. Nie chcialbym za bardzo wpakowac sie w cos, co sie do naprawy nie nadaje dlatego chcialbym zapytac czy mial moze ktos do czynienia z podobnym przypadkiem, co ewentualnie moglo ulec zepsuciu i jaki jest szacunkowy koszt naprawy?

Z gory wielkie dzieki,

Pozdrawiam,

Tha

Wiesz troche trudno opowiadać jakie mogą być koszty nie widząc moto przyczyn może być wiele

1-urwany przewód od czujnika ciśnienia oleju

2- brak oleju spowodowany wyciekiem

3 -zapowietrzenie się układu smarowania (trzeba spuścić olej i na nowo go wlać)

4 -silnik tak zarżnięty że nie trzyma ciśnienia (mało prawdopodobne ale możliwe tutaj jednak szlif nie ma nic do rzeczy)

5- uszkodzony czujnik ciśnienia oleju

Jest jeszcze kilka możliwości ale one są tak mało prawdopodobne że nie warte wymieniania

Spotkałem się z zapowietrzeniem układu smarowania po szlifie i wystarczał dłuższy postój motocykla (raz Suzuki GS 450, raz Kawa ER-5). Najłatwiej kwestię zapowietrzenia układu jest sprawdzić w sprzętach które mają okienko do sprawdzania poziomu - widać jak sprawnie działająca pompa zasysa olej na tyle, że znika on praktycznie całkowicie. Z bagnetem który jest w GS 500 sprawa jest trochę bardziej utrudniona, ale wykonalna. Można sprawdzić, czy pompa pompuje olej zdejmując pokrywę zaworów. Na rozruszniku, z wykręconymi, ale zmasowanymi świacami po zakręceniu powinien się pojawić olej na wałkach rozrządu. Nie ma niestety w GS 500 zewnętrznych elementów układu smarowania. Wtedy wystarczy poluzować przewód biegnący do np. do głowicy i zobaczyć, czy spod uszczelki wypływa olej. Wszystko to o ciśnieniu (jego wartości) za dużo nie powie, ale o ogólnej pracy pompy tak. W tym przypadku może być to, jak poprzednicy napisali, sprawa elektryczna. Sam kiedyś przerobiłem zwarty fragment bocznej pokrywy z czujnikiem ciśnienia oleju. Ogólna rada - jak masz wątpliwości i nie znasz odpowiedzi na 100% nie kupuj tego motocykla.

Pawel

Ogromnie dziekuje za odpowiedzi, naprawde duzo mi one daly. Pozdrawiam serdecznie,

Konrad

ps. Czy ma ktos moze serwisowke do tego modelu (znalazlem tylko 88-94)?

ps. Pokrywa jest tak zeszlifowana ze az jest zrobila sie w niej dziurka:).

Serwisówki nie mam ale to powinno pomóc -podajesz vin klikasz continue i pojawiają się schematy dokładnie twojego modelu

http://www.kawasaki.com/Default.asp?strCon...ID=2&intParts=0

Edytowane przez kiler

Hej, to z pewnoscia chodzi o moj motocykl :)

Rozumiem Konrada, ze rozmyslil sie z zakupu mimo na prawde atrakcyjnej ceny. Chyba bede musial cos z tym zrobic przed sprzedaza.. troche ciezko bedzie, bo nie mam warunkow do dlubania w nim i motywacja nie ta (kupilem juz sobie inny moto).

Sprawa wydaje sie podobna to tej:

http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...0&gopid=706338&

Jezeli chodzi o ta mala dziurke, to jest to przetarta rurka od plynu chlodniczego i jest to jedyne mechaniczne uszkodzenie.

Silnik sprawowal sie bez zarzutu i z pewnoscia nie jest zarzniety - nigdy z tym nie bylo problemow. Olej takze nie wyciekl.

Co o tym sadzicie, mysle, ze jakby sie to udalo naprawic to z pewnoscia bym sie dogadal z Konradem?

pozdr dla wszystkich i Konrada.

Edytowane przez zetor