Skocz do zawartości

xj 600s 97r problem (gasnie na podnozce bocznej)

wojtara18
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z kumplem zakladalem jakis czas temu zwykly alarm te z allegro za 120zl z odpaleniem z pilota i gdy podlaczylismy go lecz nie podlaczylismy tej funkcji odpalenie z pilota to po tym jak zapalam moto to wszystko jest ok ale jesli otworze boczna podnozke zeby go postawic w celu zeby sie zagrzal silnik to gasnie chyba ze wcisne sprzeglo to jest ok czyli moto nie moge zagrzac na bocznej podnozce chyba ze bede trzymal wcisnieta dzwignie sprzegla i pytanie co to moze byc!!!

Acha chce dodac ze rozlaczylem caly alarm i dalej jest to samo!!!

Edytowane przez wojtara18

A jak wrzucisz na luz, to świeci Ci się kontrolka od neutrala?

Tak jak wyżej pisali koledzy. Jeżeli moduł nie dostaje sygnału, że silnik jest na luzie, to po rozłożeniu podnóżki odłączy zapłon.

Jeżeli stało się to po kombinacjach z intalacją, to raczej rozłączyłeś przewód od czujnika. Jeżeli kontrolka "N" działa Ci prawidłowo, to być może moduł 'zwariował" po twoich modyfikacjach :(

Tak jak wrzuce na luz swieci sie kontrolka Neutral i gdy wysune podnozke to w tym momencie motocykl gasnie, a gdy wcisne dzwignie sprzegla i ja caly czas trzymam to wtedy jest ok!!!

Wczesniej tego nie bylo a to ze jak wrzuce bieg na wysunietej podnozce to wiem bo w kazdych dywersjach tak jest!! Troche to jest wkurzajace bo nie moge zagrzac moto na bocznej podnozce chyba ze jak go postawie na centralce ale komu chce sie stawiac moto na centralke!!!

Witam. Ja tez mam XJ 600 z tego samego rocznika i jest tak: motocykl pracuje, rozkladam boczny podnozek (motocykl pracuje), wciskam sprzeglo (motocykl dalej pracuje), wrzucam bieg i odrazu moto gasnie, jeszcze przed puszczeniem sprzegla. Musiales cos namieszac z instalacja. Przejrzyj wszystko po kolei tam gdzie podlaczales kable, gdzie pchales rece, gdzies musi byc przyczyna.

Pozdrawiam

marian.

Witam z kumplem zakladalem jakis czas temu zwykly alarm te z allegro za 120zl z odpaleniem z pilota i gdy podlaczylismy go lecz nie podlaczylismy tej funkcji odpalenie z pilota to po tym jak zapalam moto to wszystko jest ok ale jesli otworze boczna podnozke zeby go postawic w celu zeby sie zagrzal silnik to gasnie chyba ze wcisne sprzeglo to jest ok czyli moto nie moge zagrzac na bocznej podnozce chyba ze bede trzymal wcisnieta dzwignie sprzegla i pytanie co to moze byc!!!

Acha chce dodac ze rozlaczylem caly alarm i dalej jest to samo!!!

Acha zapomnialem dodac ze jak wrzuce luz i dam na podnozke to rozrusznik normalnie kreci tylko nie chce zapalic a gdy np. krece rozrusznikiem i schowam podnozke to wtedy moto odrazu odpala, acha i jak wloze kluczyk do stacyjki i przekrece to obrotomierz skacze do 2tys. obr. i tak co chwile ale gdy zapale moto to tego problemu juz nie ma chyba ze zgasze moto to wtedy dalej tak jest!!!

Co to moze byc pomozcie!!!

musiales cos zle popodlaczac. to ze gasnie to jest rodzaj zebezpieczenie nie wiem przed czym moze przed tym zebys ze stopka opuszczona nie jezdzil. u mnie tez jak mam bieg i opuszcze stopke to gasnie. raz mialemprzgode wyprezdzam sobie samochod jakie sa nasze polskie drogi to kazdy wie jagle j*b w dziore wpadlem i mi motor zgasl :crossy: ja panika bo na lewym pasie i z wylaczonym silnikiem jakos jednak udalo sie dokonczyc manewr na luzie zaraz na pobocze i ogledziny

okazalo sie ze nuzka minimalnie opadla i zgasila motor

pozdrawiam

musiales cos zle popodlaczac. to ze gasnie to jest rodzaj zebezpieczenie nie wiem przed czym moze przed tym zebys ze stopka opuszczona nie jezdzil. u mnie tez jak mam bieg i opuszcze stopke to gasnie. raz mialemprzgode wyprezdzam sobie samochod jakie sa nasze polskie drogi to kazdy wie jagle j*b w dziore wpadlem i mi motor zgasl :crossy: ja panika bo na lewym pasie i z wylaczonym silnikiem jakos jednak udalo sie dokonczyc manewr na luzie zaraz na pobocze i ogledziny

okazalo sie ze nuzka minimalnie opadla i zgasila motor

pozdrawiam

Chyba nie rozumiesz mnie to ze jak wrzuce bieg na podnozce to wtedy moto gasnie i to wiem bo kazda xj-ta tak ma bo 2-och kumpli ma xj-tke i wiem o tym tylko mi chodzi o to ze na luzie mi gasnie na podnozce co nie powinien, czyli powinno byc tak: chce zagrzac moto to stawiam ja na podnozke boczna i moto powinno sie grzac a umnie jest tak ze jak dam podnozke to moto gasnie oczywiscie moto nie jest na biegu tylko na luzie!!!

a w instalacje elek. nie wglebialismy sie tylko podpielismy kable bodajrze pod kierunki i tyle!!

a mozliwe ze cos moglo sie spalic przy tym jak podpinalismy???

bo probowalismy podpiac funkcje odpalenie z pilota ale nic z tego nie wyszlo i zostawilismy to tak jak bylo wczesniej!!

Edytowane przez wojtara18

Tego wykluczyć nie można. Z tego co piszesz wszytkie czujniki działają jak trzeba, a moto zachowuje się conajmniej dziwnie.

wlasnie gadalem z kolega i mnie nie bylo chwilowo jak on to podpinal i mowil ze cos zasmierdzialo jak by sie cos przypalilo to w takim razie moglo sie cos spalic tylko co i jak to sprawdzic!!!

muszisz miec gdzies zwarcie w elektryce, piszesz ze obrotomierz ci skacze, nie powinien i pewnie o tym dobrze wiesz. Radze sprawdzic cala elektryke dokladnie.

ok sprawdze elektryke a jesli nic to nie da to bede znow zwracal sie na forum!!!

dzieki i pozdr.Adam