Skocz do zawartości

Yamaha xv 750 se - traci moc i dusi się nawyższych obrotach

Lucack
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników dwukółek.

Mam taki problem z moją xv-ką, że od pewnego czasu straciła moc, co objawia się w ten sposób, iż dodając mocniej gazu słychać jakby huczenie w gaźnikach i motocykl zaczyna się dusić czy raczej ksztusić. Na V biegu zabawa zaczyna się od prędkości 80 km/h. Aby rozpędzić się bardziej trzeba dodawać gazu pomalutku - wtedy są szanse na osiągnięcie max setki na godzinę. Mocniejsze dodanie gazu powoduje wyżej opisany efekt. Ponadto moto na niższych prędkościach też nie ma zabardzo mocy i nie jest już taką rakietą jak jeszcze pół roku temu. Gaźniki mam w dobrym stanie - wczoraj jeszcze sprawdzałem membrany - nie mają dziur.

Pomóżcie ludzie ! - co robić ? - nie chciałbym stracić niepotrzebnie majątku w jakimś kanciarskim warsztacie co miało miejsce w innym przypadku, do którego nawiążę w innym temacie.

Michał.

Synchro i dokładne ustawienie gaźników.

Regulacja poziomu paliwa w komorach pływaka, regulacja mieszanki pow-pal.

oraz czyszczenie kanałów paliwowo powietrznych. Wymiana filtra powietrza..

Aha a gdybyś miał dziurę w membramach to byś nie odpalił moto bo by się nie podniosły.

Nie daj się namówić na wymiany membram i części gaźników, One sa pancerne.

Edytowane przez Lolo

przerabiałem to w mojej 535, podobne objawy, okazało się, że była pęknięta przepustnica walcowa ta co dochodzi do membran, wymieniłem i pomogło /jak ją wyciągnąłem to rozleciała się cała bo to plastik jakiś taki marny/ tak więc możesz sobie to też sprawdzić powodzenia

przerabiałem to w mojej 535, podobne objawy, okazało się, że była pęknięta przepustnica walcowa ta co dochodzi do membran, wymieniłem i pomogło /jak ją wyciągnąłem to rozleciała się cała bo to plastik jakiś taki marny/ tak więc możesz sobie to też sprawdzić powodzenia

No i właśnie wczoraj wybebeszyłem gaźniki i stwierdziłem że wizualnie są czyściutkie i bez zastrzeżeń. Membrany bez żadnych dziurek, przepustnice idealne - jak nowe. Aż byłem zdziwiony że 25-letni gaźnik może być w tak dobrym stanie - ale to nie junak..... może wenątrz gdzieś się coś zapchało więc spróbuję jeszce kompleksowego czyszczenia i regulacji. I zobaczymy.