Skocz do zawartości

Problem z wkrecaniem - yamaha TT

Sienkos
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chcialbym powitac wszystkich motocyklistów i prosic o

pomoc..Mam motocykl taki jak w temacie yamaha TT 350, problem jest tego typu

ze gdy dojezdzam do zakretu i redukuje bieg w momencie dodanie gazu w zakrecie

i probie pokonania go na uslizgu motor dlawi sie i nie chce sie wkrecac na

obroty..jak juz sie "wkreci" to jedzie jak glupi.:icon_mrgreen:..problem powieksza sie

przy wiekszym rozgrzaniu motocykla. ostatnio czyscilem gaznik, filtr

powietrza, swiecie ale nic nie pomoglo.. nie wiem co to moze byc juz nie mam

sily:) probowalem tez zmienic sklad mieszanki..moze ktos wie na ile obrotow

powinna byc wykrecona ta dysza? moze ktos ma ten model i nie ma tego problemu

i mógłby mi pomoc, bardzo prosze i z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam i zycze szerokiej drogi.

Bartek

Jak masz czarny nalot na świecy to znaczy że masz za bogatą mieszankę. Musisz dokładnie wyregulowac gaźnik.

i to moze byc powod tego dlawienia sie przy dodaniu gazu przy przyspieszaniu? i czy za bogada to znaczy za malo powietrza? ma ktos moze servisówke do tego modelu? bo nawet nie wiem jak to ma byc w fabrycznych ustawieniach..chyba ze ustawie to empirycznie metoda prob i bledów bo innego pomyslu nie mam..

Edytowane przez Sienkos

jezeli masz czarna swiece, to oczywiscie praca silnika jest utrudniona.. mi np na zakopconej swiecy gasl na biegu jalowym..

za bogata mieszanka = zbyt duzo paliwa w stosunku do powietrza.

jezeli masz regulacje na iglicy, to przestaw ja tak, zeby jak najglebiej wchodzila w gaznik, czyli zapinka na gornym rowku.. pobaw sie tym, nie popsujesz motocykla.

jezeli nie masz regulacji na iglicy, to sproboj np obrocic o pol obrotu srube do regulacji mieszanki, jezeli nie pomoze, to o kolejne pol obrotu.. musisz to wybadac metoda prob i bledow, bo kazdy silnik jest troche "inny" :icon_razz:

no i oczywiscie moto nie moze lapac lewego powietrza, czyli polaczenie gaznika z silnikiem musi byc szczelne. sprawdz krociec ssania

Edytowane przez thefex

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

jezeli masz czarna swiece, to oczywiscie praca silnika jest utrudniona.. mi np na zakopconej swiecy gasl na biegu jalowym..

za bogata mieszanka = zbyt duzo paliwa w stosunku do powietrza.

jezeli masz regulacje na iglicy, to przestaw ja tak, zeby jak najglebiej wchodzila w gaznik, czyli zapinka na gornym rowku.. pobaw sie tym, nie popsujesz motocykla.

jezeli nie masz regulacji na iglicy, to sproboj np obrocic o pol obrotu srube do regulacji mieszanki, jezeli nie pomoze, to o kolejne pol obrotu.. musisz to wybadac metoda prob i bledow, bo kazdy silnik jest troche "inny" :icon_razz:

no i oczywiscie moto nie moze lapac lewego powietrza, czyli polaczenie gaznika z silnikiem musi byc szczelne. sprawdz krociec ssania

Rozumiem dzieki za pomoc. W tym gazniku jest akurta srubka do regulacji mieszanki wyglada ona jak iglica. ale to chyba nie ma znaczenia:)...moze w takim razie mam za bogata mieszanke musze sie pobawic i pokrecic:)..co do krocców to sa dwa ale sa raczej dobre bo przy trzymaniu silnika na wysokich obrotach nie ma zadnych problemow. i problem z dlawieniem powieksza sie przy rozgrzanym silniku co przy obeczniej temp. i jedzie w lesie nie jest rzadkoscia...pozatym silnik czesto gasnie jak jest rozgrzany...mam nadzieje ze wyregulowanie mieszanki pomoze. dzieki za rady

hola hola.. a czy masz dobrze dobrana swiece?

bo jezeli jest ona za zimna (zbyt duza wartosc cieplna) to temperatura pracy silnika nie wystarczy do samooczyszczenia sie swiecy

aha - srubka skladu mieszanki i iglica to 2 rozne rzeczy i nie myl tego

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

hola hola.. a czy masz dobrze dobrana swiece?

bo jezeli jest ona za zimna (zbyt duza wartosc cieplna) to temperatura pracy silnika nie wystarczy do samooczyszczenia sie swiecy

aha - srubka skladu mieszanki i iglica to 2 rozne rzeczy i nie myl tego

Swieca dobrana jest z servisówki w sklepie pozatm taki sam model podany jest w user manualu...wiec jest chyba dobra..no chyba ze przy rozgrzanym silniku nie spelnia ona takiego zadania jak powinna...co do sruby mieszanki to trzeba bedzie sie pobawic ale to w sobote teraz tydzin roboty :icon_razz: :buttrock:

w takim razie swiecy nie zmieniaj..

a nie ma problemow z rozruchem zimnego silnika?

pokrec ta regulacja mieszanki, a jak nie pomoze to pisz tutaj

No wlasnie nie, wystarczy kopniak i pali, najwiecej kopalem 3 razy:D po wyprowadzeniu z garazu...po jezdzie jak sie gdzies zatrzymam i postoi z 15 minut tez nie ma problemu z odpaleniem, jedynie jak motor jest silnie rozgrzany lub po wywrotce...ale najbadziej mnie denerwuje to dlawienie ...

pokrece ta regulacja ale dopiero w weekend, dzieki za pomoc.

no i pokreciłem... :D wiec tak:

przedtem podczas problemów z tym wkręcaniem się mialem wykręconą srubke o 1.5 obrotu...teraz musialme ja wykrecic do 3 obrotów i problem zniknął...od mechanika usłyszałem zeby ustawcic 0.5 obrotu...no ale jak widac jakos problem dalej byl..zostawie to chyba tak bo duzo lepije sie jezdzi i moc jest lepiej oddawana (tak mi sie wydaje :) )

Dzieki za pomoc i rady.

pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez Sienkos