Skocz do zawartości

Znofff problem z odpowietrzeniem

Spojler
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moze wiecie jak dokladnie sprawdzic smarowanie i odpowietrzenie silnika co gdzie smaruje i gdzie przechodzi krok po kroku odpowietrzenie bo mam jush dosyc tego wszystkiego, janek cacy a jednak jeszcze cos mu dolega ze smarowaniem i w ogole z czego najlepiej robi sie uszczelki pod oslonki na glowicy bo ze wszystkiego probowalem i jeszcze przepuszczaja olej a moze to wina czego innego hmmmm moze jakiegos podcisnienia co wiecie to powiedzcie bo rece opadaja

Witam

Jeżeli nie spuściłeś dokładnie oleju z silnika to wlewając 2,4 l oleju jest za dużo.

Pozatym do skrzyni biegów wchodzi 0,4 l a nie 0,5. Do sprzęgła 0,5 l.

Spokojnie przy wymianach możesz lać 2,2 l i będziesz miał pewność że nie przesadziłeś, a i silnika nie ma szans zatrzeć z powodu niskiego stanu oleju. Silnik jest tolerancyjny, widywałem i rozbierałem silniki w których gościom brakowało nawet litra bez żadnych konsekwencji w stylu zatarcia, tylko silnik troche gorętszy był. Co do skrzyni i sprzęgła to już nie jest tak fajnie, tulejki w skrzyni biegów to najbardziej zużyte elementy jakie widuje w silinikach do remontu. Niedawno miałem reokrdowy silnik, który jakoś jeździł z 2 mm luzem na tulejce w karterze wałka pośredniego!! Winnemu tego stanu rzeczy oprócz niechlujstwa użytkowników jest fatalny pomysł zastosowania oringa na wałku rozrusznika. Wykonałem już nową tulejkę która uszczelniana jest zimmeringiem zamiast oringa ale jeszcze jej nie zamontowałem z braku czasu. Niedługo opiszę jak to wygląda i jakich drobbnych przeróbek wymaga.

Pozdrawiam

To post od kumpla,co ma simeringi w deklu skrzyni i sobie chwali bardzo:

Starter 25x35x7

Zmieniacz 24x35x7

Usuwa się zakliniacz wałka wodzikowego

przez wybicie z okrągłego dekla i wytacza

się otwory fi 35 pod symeringi nie zważając

zupełnie czy się toczy tekiel czy tuleję :D

(znaczyss wszysko razem się wytacza od

zewnątrz na 7 mm głębokości)."