Skocz do zawartości

Mały crash ale troche poważny w skutkach.

kris02
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś pod szkołą na długiej prostej urządziliśmy sobie z kumpel mały sprint. Po nim spokojnie zamierzaliśmy podjechać pod górkę do szkoły. Przed tym podjazdem kumpel wjechał GS w błoto (normalnie patrząć wydawalo to się trochę jak utwardzony żwir) zahamował przednim hamulcem, moto się wyłożyło a on upadł na lewą stronę. Konsekwencję - złamany obojczyk. A prawdę mówiąc jechał dosłownie 10km/h. Jak to nie wiele potrzeba by się wywalić i uszkodzić.

Możesz mu przekazać moją cenną radę. Niech sobie nie da zapakować obojczyka w gips, bo może sobie z deczka upośledzić receptory nerwowe i rączka mu uschnie. Na serio serio

no to jak maja mu to zrobić, jak zawsze pakują w gips (chyba zawsze)

no to jak maja mu to zrobić, jak zawsze pakują w gips (chyba zawsze)

Nie zawsze... :banghead:

Koleżanka miała podobny wypadek i to na moim moto. Chciała zobaczyć jak wysoki jest GS i usiadła na nim - jak próbowała wyprostować go (podnieść z bocznej nóżki) to motocykl przewrócił się na nią tak nieszczęśliwie, że złamała łopatkę. Po zawiezieni do szpitala wpakowali ją w gips - całą górna połowa ciała i ręka. Ale na szczęście nie dała się zwieść i poszła na prywatną wizytę i tam ściągnęli jej gips (wyobraźcie sobie jak z takim czymś spać, myć się, .... przez ok. miesiąc) i wsadzili w taką jakby elastyczną koszulkę. Oczywiście niestety musiała za to zapłacić ok. 800 zł. Ale lepiej wydać 800 zł niż potem wracać do formy (po zdjęciu gipsu) przez następne pół roku :banghead:

pzdr @starte

motocykl nie zabawka nie wazy 2 kg.... i nie te predkości co np. na rowerze.... przyklady banalne ale znam ludzi co jeżdza i nie zdają sobie sprawy z ryzyka a trzeba wiedzieć co jest grane. SZybkiego powrotu do zdrowia!!! i mam nadzieje że to ostatnia kontuzja na moto!

Możesz mu przekazać moją cenną radę. Niech sobie nie da zapakować obojczyka w gips, bo może sodniebie z deczka upośledzić receptory nerwowe i rączka mu uschnie. Na serio serio

No nie wiem... :icon_question: ja miałem w listopadzie ubiegłego roku wywrotke na GS'e przy 110 wyleciałem z zakrętu w pole!!! :) Moto wyszło z wypadku cało (jedynie obudowa liczników mi się połamała, i lekko wgiął się bak), natomiast ja polamałem prawy obojczyk z przemieszczeniem!!! Leżałem w szpitalu 4 dni ze ściągniętymi ku tyłowi barkami (sądzili że obojczyk wskoczy na swoje miejsce). W końcu po tych czterech dniach pokroili mnie i poskładali obojczyk operacyjnie scalając kość metalowym drutem, na drugi dzień wsadzili mnie w gips na 4 tygodnie!!! ;)

Po ściągnięciu gipsu wszystko okazało się być w jak najlepszym porządku... wiadomo ręka była troche nie w formie ale po kilku zabiegach masażu wróciła do pełnej sprawności!!! :banghead:

W sumie nikt mnie nie informował nawet o możliwości jakichś powikłań ale oczywiście nie podważam słów Ventury, chciałem się po prostu podzielić swoimi doświadczeniami i pokazać że czasem nawet beznadziejna sytuacja może zakończyć się bez komplikacji!!!

Tego też życze Twojemu kumplowi kris02!!! Pozdro All

Edytowane przez panas

Dziś pod szkołą na długiej prostej urządziliśmy sobie z kumpel mały sprint. Po nim spokojnie zamierzaliśmy podjechać pod górkę do szkoły. Przed tym podjazdem kumpel wjechał GS w błoto (normalnie patrząć wydawalo to się trochę jak utwardzony żwir) zahamował przednim hamulcem, moto się wyłożyło a on upadł na lewą stronę. Konsekwencję - złamany obojczyk. A prawdę mówiąc jechał dosłownie 10km/h. Jak to nie wiele potrzeba by się wywalić i uszkodzić.

o shit przy takiej prędkości :/

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T121526 <--------------- zapraszam