Skocz do zawartości

WAL W ETZ 250 - przesowa sie wzdluz osi obrotu!!

YAGO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie-jak pociagne za wal od strony alteranatora to przesunie sie o 1mm?

bylo juz tak w zeszlym roku ale myslalem ze to mi sie wydaje i jezdzilem cale wakacje bez problemow... CO Z TYM ZROBIC? remat byl robiony w zeszlym roku

Usługi IT - www.tricori.com

Masz luźne gniazda łożysk w kadłubie albo czopy wału są luźne w łożyskach. Po wyjęciu simmeringu od strony alternatora powinno być widać co w czym się rusza. Osobiście nie jeździł bym na wale z luzem osiowym. Są rożne sposoby naprawy ( tylko nie punktowanie czy podobne historie) można użyć jakiegoś kleju lub jakiegoś preparatu – tyle że cieżko później będzie z demontażem. Z wytaczaniem gniazd w kadłubie a potem wpasowywanie jakiejś tulei bym się nie bawił. Ten kto to będzie robił może to spieprzyć , a nowy kadłub sporo kosztuje.

sparadze... ale to lozyska sie sowaja w karterach-chyba napewno

dzwonilem juz do mego mechanika ktory mi to skaldal i powiedzial ze mam wpakowac te metalowe piersciennie co sa pomiedzy lozyskiem a simeringiem i tak skasuje luz i bedzie ok-mowil ze tak robi w krosowych KTM i wszystko gra

Co TY NA TO?

simringi da sie spokojnie wyjac i wlozyc od zewnatrz?-jakies rady co do matarzu?

Nie wiem czy to jest najlepszy sposób. Chodzi o to że kadłub i wał się rozszerzają przy nagrzewaniu motocykla tyle że nie tak samo. Oryginalne niemieckie łożyska maja niewielki luz który się kasuje po nagrzaniu silnika. Nie wiem , ja bym wolał posadzić na jakimś kleju lub preparacie które są coraz szerzej dostępne właśnie przeznaczone do takich luźnych łożysk.

Co do simmering to po wyjęciu raczej nie będzie się już nadawał do dalszej eksploatacji. Możesz wyjąć simmering ale będziesz musiał założyć nowy

wiem ze stal i aluminium maja rozna rozszerzalnosc :D i wiem ze jak wydlubie simering to musze wpakowac nowy :D chodzi o to ze niechce rozbierac silnika.. a niewiem bo ety jeszcze nie rozpolawialem czy da sie wyjac simeringi bez rozkladania silnika tzn od zewnatrz?

POZDRAWIAM!

Siema . Tak da sie wyjąc simeringi bez rozpolawiania silniczka a nawet da sie wyjac je tak zeby nie ulegly uszkodzeniu;-)).

P.S jesli masz silnik 250 ccm to pamietaj aby simering od strony sprzegla byl wlozony sprezynka w strone sprzegla ( tak jak w katalogu :D) )

na gazie