Skocz do zawartości

Jawa 175 z 1960r.

jantarski
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozebrałem silnik na czynniki pierwsze, było szkiełkowanie, szlif wymiana simeringów i nadszedł czas na składanie. Nic nie robiłem ze skrzynią biegów, tzn. nic tam nie wymieniałem. Pytanie na co zwrocić uwagę przy składaniu skrzynki,pytam za wczasu póki jeszcze jest wszystko rozebrane?? Co tam najczęściej pada i z czym są największe problemy przy składaniu. Zaznaczam że niewiem jak działała skrzynka przed demontażem gdyż silnik był padnięty i nie było możliwości sprawdzić podczas jazdy.

Oczywiście najpierw sprawdź stan techniczny skrzynki wizualnie. Zobacz czy nie są powycierane i powyginane wodziki i czy kły na zębatkach nie są "okrągłe".Czy tryby lekko przesuwają się po osiach

Spróbuj najpierw "roboczo" tzn. bez wału i uszczelek złożyć silnik i sprzwdź czy w ogóle skrzynka chodzi.

Kręcąc zębatką, tą od łańcucha porzełączaj biegi poszukaj luzu między 1 i 2 i tego pomiędzy 3 i 4.

Jeśli wszystko będzie ok. to sładaj silnik ale tak aby był "rozbieralny" bo w tak wiekowym i nie jeżdzonym sprzęcie w każdej chwili może coś "wyskoczyć".

A więc nie sklejaj go na silikon bo potem możesz go nie "rozkleić" po dobroci :)

Lepiej powycinaj uszczelki z cieniutkiego klingielitu i posmaruj krawędzie karterów smarem przed składaniem.

Jeśli będą jakieś problemesy po złożeniu to pisz na pewno coś poradzimy :flesje: