mierzwa2 Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Przeczytałem ten temat dotyczący wypadków gdzie wypowiadał sie laboko i interesuje mnie pewna kwestia....Jak chronić kregosłup? mam kask dosyc dobry ale przez to moja głowa jest jeszcze cięższa.... Mam kombinezon ale bez "garba" i tu zaczyna sie problem. Widziałem w USA kiedyś prototyp takiego usztywniacza jak mają w samochodach rajdowych tyle że przystosowany dla motocyklistów... niestety kosztował 300$ z tego co pamiętam.... i nie stac mnie. Macie jakies pomysły oprócz ochraniacza na plecki zamontowanego w kurtce?Co z kręgosłupem szyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Mefisto=- Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Witam, polecam żółwika na plecki....na Dainese Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michasiek Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Na zwykły odcinek kręgosłupa czyli od lędzwi do dolnego odcinka karku to zwykły żółwik: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=104998911Na allegro dużo tego pokroju rzeczy, A co do samej szyi to nie wiem sam.. Chętnie posłucham :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 może kamizelka albo kurtka nadmuchiwana w razie upadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awful Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 zółw chroni tylko przed prostymi strzałami w plecy. nie chroni przed bocznymi ani przednimi- i oczywiście chroni do okreslonej siły... więc powyzej pewnej prędkości daje tyle,ze jak Ci sie kurtka zetrze to on będzie scierał sie dalej :icon_twisted:. nie należy go przeceniać. ale nic więcej się nie da zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 Ale żółwia warto mieć. Zawsze większa pewność a pozatym nieraz widziałem gości jeżdzących nawet bez kombinezonu a z żółwiem na plecach.Sam mam juz cały ubiór oprócz żółwia i przymieżam się od początku sezonu do zakupu, w związku z tym czy ktoś może coś napisać na temat tego produktu, jak dobierać, jak z wygodą + i - noszenia. A i doradzić co kupićczy np. taki:http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=107056860utiki wystarczy czy coś lepszej firmy musi być, (jeżdźę motocyklem sportowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukimaster Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 Ja nawet na krótkie przejażdzki ubieram się w żółwia. Zakupiłem takowy w Niemcowni firmy KeProtect z wkładem kevlarowym. Jest stosunkowo lekki, ale co do wygody to trzeba się do niego przezwyczaić :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrf Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 A co moglibyscie powiedziec odnosnie o zbroji - np taka: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=106260773 czy lepiej kupic kurtke z ochraniaczami? Bo chyba jak sie poleci bokiem to ze strony plecow mozna sie ladnie podetrzec majac ta zbroje. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolas Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 Ja mam kombinezon ale bez żadnch protektorów i ochraniaczy. Wolałem zainwestować w buzerek http://www.padana.pl/new/katalog/index.php...gory=protektory A co do odcinka szyjnego to najlepiej schować szyje między barki :icon_twisted:A tak poważnie to sam się czegoś dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) A i doradzić co kupićczy np. taki:http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=107056860utiki wystarczy czy coś lepszej firmy musi być, (jeżdźę motocyklem sportowym) zdecydowanie polecam tego żówika :icon_twisted: , jak na tą cenę to jest to solidna, wygodna rzecz.oprócz tego w dłuższych trasach nie meczy mi się kręgosłup , jak zepniesz dość mocno pas na brzuchu to robi ci się ciśnienie które podtrzymuje kręgosłup w odcinku lędźwiowym , czujesz się jakby ktoś ci deske na plecach przykleił ale nie krępuje ruchów. Po dłuższych odcinkach jestem mniej zmęczony napewno. o bezpieczeństwe nie mówie bo wiadomo...to co zazwyczaj jest w kurtce to może wystarczyć do normalnego położenia się na trawie (cos jak pianka) ale nie do gleby na plecy na asfalcie... ale przy konkretnym dzwonie wiadomo że tak samo zadziałają 2 zdrowaśki przed wyjazdem :icon_mrgreen: Edytowane 31 Maja 2006 przez lolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahmed Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 Witam,ostatnio gdzieś przeczytałem że BMW ma taki kask w swojej ofercie lub pracuje nad takim,nie pamiętam dokładnie.Jest to kask z przymocowanym kaftanem,w sumie może się sprawdzać tylko jak to BMW wymyśliło to pewnie będzie kosztować w pizdu drogo :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 A można jednocześnie założyć taki buzer i kombinezon motocyklowy też z ochraniaczami? Czy jedno wyklucza drugie...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 A tak a propos, czym się różni żółw za 89 zł od żółwia za 220 zł ? (ceny z allegro) oczywiście poza firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mierzwa2 Opublikowano 31 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 no dobra ale ja mam kombinezon i już ten zółw nie wejdzie mi pod to sa jakieś np na kurtkę? wyglada to normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba86 Opublikowano 31 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2006 no dobra ale ja mam kombinezon i już ten zółw nie wejdzie mi pod to sa jakieś np na kurtkę? wyglada to normalnie? tez sie nad tym zastanawialem :icon_twisted: ja myslalem nad tym ze bym sobie kupic Buzera z Utiki ( za 250 mam zolwia i ochraniaczen na lokcie klatke piersiowa) i na to jaka tekstylna kurtke ale nie wiem czy bym dalo rade hmm...wiem dziwny pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi