Skocz do zawartości

CIŚNIENIE W OPONACH CD

Skay
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałem się już podczepiać pod istniejący temat, dlatego założyłem ten.

Nie chcę wiedzieć ile ciśnienia ma być w oponach tego czy tamtego motocykla.

Do rzeczy >

Chciałem się was zapytać o jedną rzecz i rozwiać swoje wątpliwości.

Otóż czym (jakim przyrządem)(gdzie to można ewentualnie kupić) uzupełniacie swoje ciśnienie w oponach ? ? ?

Ja swoje uzupełniałem do tej pory na stacji benzynowej (jest tam taki specjalny przyrząd)

ALE

ALE

ALE...no właśnie, podobno ciśnienie w oponach uzupełnia się gdy opony NIE SĄ ROZGRZANE (ponieważ wtedy nie wskazują prawdziwych wartości) [!]

Więc teraz już zgłupiałem...przecież jak dojade na tą stację to oponki się wystarczająco rozgrzeją ,ciśnienie wcale nie jest takie jak wskazuje urządzenie a ja być może dopompowuje więcej powietrza /albo nic, bo stwierdzam że nie trzeba.

Jak to w końcu jest !!!??? Czy uzupełniamy ciśnienie tylko i wyłącznie gdy opony są zimne ,czy nie.

I drugie pytanie- czy jest takie urządzonko które można kupić i mieć w domu zamiast jeżdzić na stacje benzynową....

HELP

Edytowane przez Skay

na stacjach kompresory tez sa przerozne i roznie wskazuja. Osobiscie, od czasu do czasu sprawdzam na znanych mi stacjach, nie myslac o tym czy opony sa rozgrzane czy nie. Moje oponki trzymaja cisnienie wzorowo :buttrock:

Edytowane przez rzoov

Witam

Sa do kupienia na allegro male kompresory, lub tez odpowiednie przyrządy do mierzenia (ale one nie pompuja :buttrock: ) a sprawe zmiany cisnienia pod wplywem temp. rozwiązalo by napompowanie opon azotem ktory nie zmienia objetosci pod wplywem temp. (azotem napompowac mozna w serwisie ogumienia gdzie posiadaja do tego maszyne) u mojego Taty kosztuje to 5zl od kola a puzniej samo dopapowanie jezeli dobrze sie orientuje juz gratis.

Pozdrawiam, bolo :buttrock:

No z tym rozgrzewaniem to też bez przesady, jak spokojnie przejedziesz pare km i odczekasz chwile to ni ema az takiej różnicy. Co innego jak jedziesz agresywnie, gaz-hebel, gaz-hebel, itp to sie owszzem rozgrzeją. Ja keidyś zprawdzałem jak sie nagrzewaja oponki w drodze na PP i po 15min jeździe były ledwo letnie(spokojnej jeździe)

PZDR

• 3 tygodnie później...

Oponki nie grzeja sie tak bardzo przy normalnej jezdzie a te wahania miedzi oponami cieplymi a zimnymi tez nie sa znou takie duze zeby to robile roznice w jezdzie tak wiec spokojnie pompuj do wartosci zalecanej i nie przejmuj sie specjalnie niczym

SUPPORT 18