Skay Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) Nie chciałem się już podczepiać pod istniejący temat, dlatego założyłem ten.Nie chcę wiedzieć ile ciśnienia ma być w oponach tego czy tamtego motocykla. Do rzeczy >Chciałem się was zapytać o jedną rzecz i rozwiać swoje wątpliwości.Otóż czym (jakim przyrządem)(gdzie to można ewentualnie kupić) uzupełniacie swoje ciśnienie w oponach ? ? ?Ja swoje uzupełniałem do tej pory na stacji benzynowej (jest tam taki specjalny przyrząd)ALEALEALE...no właśnie, podobno ciśnienie w oponach uzupełnia się gdy opony NIE SĄ ROZGRZANE (ponieważ wtedy nie wskazują prawdziwych wartości) [!]Więc teraz już zgłupiałem...przecież jak dojade na tą stację to oponki się wystarczająco rozgrzeją ,ciśnienie wcale nie jest takie jak wskazuje urządzenie a ja być może dopompowuje więcej powietrza /albo nic, bo stwierdzam że nie trzeba. Jak to w końcu jest !!!??? Czy uzupełniamy ciśnienie tylko i wyłącznie gdy opony są zimne ,czy nie.I drugie pytanie- czy jest takie urządzonko które można kupić i mieć w domu zamiast jeżdzić na stacje benzynową.... HELP Edytowane 30 Maja 2006 przez Skay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzoov Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) na stacjach kompresory tez sa przerozne i roznie wskazuja. Osobiscie, od czasu do czasu sprawdzam na znanych mi stacjach, nie myslac o tym czy opony sa rozgrzane czy nie. Moje oponki trzymaja cisnienie wzorowo :buttrock: Edytowane 30 Maja 2006 przez rzoov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo_ Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 WitamSa do kupienia na allegro male kompresory, lub tez odpowiednie przyrządy do mierzenia (ale one nie pompuja :buttrock: ) a sprawe zmiany cisnienia pod wplywem temp. rozwiązalo by napompowanie opon azotem ktory nie zmienia objetosci pod wplywem temp. (azotem napompowac mozna w serwisie ogumienia gdzie posiadaja do tego maszyne) u mojego Taty kosztuje to 5zl od kola a puzniej samo dopapowanie jezeli dobrze sie orientuje juz gratis. Pozdrawiam, bolo :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekpa Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 ja mam zwykłą małą pompkę samochodową z ciśnieniomierzem i całkiem dobrze się sprawdza, kosztowała chyba ze 25 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
match Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 No z tym rozgrzewaniem to też bez przesady, jak spokojnie przejedziesz pare km i odczekasz chwile to ni ema az takiej różnicy. Co innego jak jedziesz agresywnie, gaz-hebel, gaz-hebel, itp to sie owszzem rozgrzeją. Ja keidyś zprawdzałem jak sie nagrzewaja oponki w drodze na PP i po 15min jeździe były ledwo letnie(spokojnej jeździe)PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 Oponki nie grzeja sie tak bardzo przy normalnej jezdzie a te wahania miedzi oponami cieplymi a zimnymi tez nie sa znou takie duze zeby to robile roznice w jezdzie tak wiec spokojnie pompuj do wartosci zalecanej i nie przejmuj sie specjalnie niczym Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi