Skocz do zawartości

Jak wyciągnąć łożysko z koła :/

krzysiek_1234
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem. Chodzi o to ,ze odkręcałem koło tylnie w mojej dt lc2 i okazało się że rozleciało mi sie łozysko :biggrin: . Udało mi sie wyciągnąć tylko środkowa tuleje łozyska i kulki ,zaś tej dużej tuleji nawet nie idzie ruszyć :icon_razz: . Co radzicie w takiej sytuacji? Próbowałem juz wybijac z drugiej strony ale tam jest taka blodada, ściągaczem tez sie nie udało.

Może rozgrzać oprawę łożyska i na gorąco... Tylko nie wiadomo, czy to dużo pomoże, musiałbyś użyć palnika. Jak to jest pasowane na wcisk to nawet środki penetracyjne niewiele pomogą. Jak pisał gajoss - nic na siłę, wszystko młotkiem. :biggrin:

Spróbuj wybijać w miarę delikatnie, użyj jakiejś drewnianej podkładki międy pierścieniem a wybijakiem, bo zniszczysz łożysko.

Edytowane przez botul

takim sposobem wybijałem u siebie i działa w 100%...nie uszkodzisz piasty jedynie możesz pokancerować stare łożysko...ale ono i tak przeciez na śmietnik...a palnikiem rozgrzejesz i lożysko i piastę więc chyba nic to nie da... :biggrin:

Edytowane przez gajoss

No to trzeba grzać od strony piasty. :biggrin: Naturalne, że pierścień też się nagrzeje, ale powinien szybciej puścić. Ale tak jak napisałeś - z palnikiem za dużo zabawy, chociaż jak nie pójdzie na zimno to warto spróbować, wbrew pozorom rozszerzalność termiczna daje dobre efekty. :icon_razz: Tak się przecież właśnie montuje łożyska na czopach - rozgrzewasz pierścień i osadzasz, co daje solidne pasowanie na wcisk.

Edytowane przez botul