micza 125 Opublikowano 26 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Mam problem z dźwignią zmiany biegów w Bandicie 600, otóż poluzowała sie na wałku i ruszała lekko we wszystkie strony, z początku dużo się tym nie przejmowałem (myślałem że takie są uroki motocykla z przebiegiem 60 tys) ale teraz zacząłem mieć (mam nadzieje że tylko przez to) kłopoty z biegami, wbijam jedynke a tam tylko jakiś z zgrzyt i dalej mam luz...nie wiem co z tym zrobić bo to sie najwidoczniej poprostu wyrobiło i tyle, nie wiem czy dać tą ośke do jakiegoś tokarza czy co, bo przez to cały ten mechanizm od zmiany jest poluzowany i nie można precyzyjeni biegów wbijać, a tak przy okazji zna ktoś sklep w Poznaniu, gdzie można kupić zamienniki (filtry itp) do suzuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_1 Opublikowano 26 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 to co juz ząbki ci sie powycierały na ośce?? klucz i dokręć usrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris02 Opublikowano 26 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 a tak przy okazji zna ktoś sklep w Poznaniu, gdzie można kupić zamienniki (filtry itp) do suzuki? Micza w Poznaniu części do b6 możesz znaleść w Moto Sprzęcie na Małeckiego, Moto Centrum Głogowska, Motus Wilda - nie polecam, i jeszcze był jakis jeden typowo do suzuki, ale nie pamiętam :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 26 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Jak mozna byc tak beznadziejnym zeby nawet nie zajrzec co sie naprawde z ta dzwignia dzieje ?Czy ubrania tez nosisz dopuki ci w strzepach z tylka nie spadna ?Wielowypust dzwigni sciskany jest sruba i z nia musialo sie cos stac jezeli dzwignia sie poluzowala, trzeba sprawdzic co i ew srube wymienic.Zostawienie rozkreconej dzwigni moze doprowadzic do koniecznosci jej wymiany i przy okazji kilku innych czesci mechanizmu zmiany biegow. Adam M.PS. I to nie ma nic wspolnego z przebiegiem moto, a wszystko z tym jak dbasz o swoj sprzet. Edytowane 26 Maja 2006 przez Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micza 125 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Nie wiem czy wiesz jak wyglądy mechanizm zmiany biegów w B6, jak by była śrubka to bym ją dokręcił - nie jestem upośledzony...ale tam wygląda to nieco inaczej więc mnie nie objeżdżaj jak nie wiesz o co chodzi...dźwignia jest razem z podnóżkiem i od niej idzie taki pręcik co porusza wałek i nie ma tam śrubek do dokręcania, wyrobiła się ośka na której chodzi sama dźwignia i chodzi mi o to czy tam jest coś co się wymienia czy dać tą ośke do tokarza i cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herflik Opublikowano 26 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 czeee Pokaż paluchem o co Ci dokladnie chodzi .. bo jakos nie moge sobie wyobrazic zeby wyrobienie osi samej dzwigni zmiany biegow bylo przyczyną Twoich problemow . http://www.scigacz.pl/?portlet=image/show&...bandit600_5.jpg pozdrawiam herflik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micza 125 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 tam jest taka ośka połączona z tym czymś co ma odzielać stopę znajdującą się na podnóżku od łańcucha, to razem z podnóżkiem tworzy jeden element, który jest na 3 imbusowe śruby przykręcany do ramy, i między tym metalowym czymś, a podnóżkiem jest umieszczona dźwignia zmiany biegów od której idzie pręcik do wałka, i ta dźwignia się poprostu rusza na tej ośce, jak się ją naciska to się lekko przekrzywia i nieprecyzyjnie przekazuje naciścięcie na pręcik i dalej na wałek, mój dziadek pracował w cegielskim przez 40 lat i wszystko lubi robić solidnie i po zbóju, więc jak przykręca np półkę na książki to robi to na 20 penerskich śrób i on stwierdził że weźmie to do tokarza, tylko nie wiem czy to nie zbyt radykalne rozwiązanie, znając dziadka weźmie to do jakiegoś kowala który robi części do statków i nie wiem co z tym zrobi, troche się tego obawiam, więc odgoniłem dziadka od moto i postanowiełm zasięgnąć Waszej opini... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herflik Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 czeeee Oddaj do tokarza .. przetoczy oske ( o ile to ona jest zuzyta ) a w otwor w dzwigience wcisnie tulejke i bedzie po problemie . Chyba ze dzwignia "ma za malo miesa" na roztoczenie i wcisniecie tulejki to juz bedzie klopot .. ale sprobowac mozna . Zawsze pozostaje kupno nowej :D pozdrawiam herflik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) Masz racje, musze to dokladniej obejrzec, przepraszam za opieprz.W moim motocyklu jest mechanizm wygladajacy na oko tak samo tyle ze elment siedzacy na walku zmiany biegow ma wielowypust skrecany na srube, natomiast sama dzwignia siedzi na golej osce i przed spadnieciem zabezpieczona jest segerem. Dzwignia tez ma spore luzy na boki - moto ma 22lata - ale biegi wchodza idealnie. Dlatego sadze ze nie to jest przyczyna twoich klopotow z wrzuceniem jedynki, ale nieumiejetne / silowe wbijanie tego biegu przez poprzednich wlascicieli co spowodowalo skrzywienie wodzika.Taki wodzik to po prostu kawalek blachy wykrojony maszynowo i z lekka ulepszony cieplnie.Sposob naprawy samej dzwigni przez przetoczenie oski i wcisniecie tulejki jest jak najbardziej prawidlowy i mozna to zrobic, ale zauwaz ze rzecza naprawde ograniczajaca ruch mechanizmu byloby tylko wyrobienie sie elementu siedzacego na walku zmiany biegow.Lacznik miedzy dzwignia zmiany biegow a tym elementem ma 2 przeguby kulkowe, ktore kazdy ruch dzwigni, nawet boczny zamienia na ruch posuwisto zwrotny w efekcie dajacy dobra zmiane. Adam M. Edytowane 28 Maja 2006 przez Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi