emil1005 Opublikowano 19 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Kumpel pisze z mojego konta "A więc mam problem z moją aprilią af1 125 (rotax 123)Rozbierałem silnik w celu regeneracji wału.Niestety tłok niefortuninie się ukruszył: http://img253.imageshack.us/img253/5678/t322ok1dn.jpg sory za ten rysuneczek ale nie mam apratu..Na czerwono jest zaznaczone miejsce ukruszenia Czy na takim tłoku silnik będzie pracował (chociaż przez jakiś czas, aż dozbieram na nowy)??Dodam że tłok jest ukruszony od strony wydechu. Pozdrawiam!Łukasz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 19 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Nawet nie proboj go zakladac!! To wplywa na wywazenie korby i przy wysokich obrotach cos moze sie stac jeszcze gorszego!! Lepiej przykryj kocem sprzet i dozbieraj na nowy. A ten tlok w miejscu wykruszenia mial okno?? Jesli mial to jego dolna krawedz sie zerwala tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiboS60 Opublikowano 19 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Bez przesady :icon_rolleyes: z walem ci sie nic nie stanie. :biggrin: po prostu mogą pujsc pierscienie:Pmoto chodzil by normalnie z tego wzgledu ze rotax ma zawor wydechowy.jednak nie polecam wkladac tego tloka.nie wiem ile go ukruszylo rowniez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubertmtx Opublikowano 19 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Lepiej zacznij zbierać na nowy i nie zakładaj takiego czegoś możesz sobie załatwić cylinder a to bedzie już troche droższe niż kupno nowego tłoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość japko Opublikowano 19 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2006 Taki tłok najprawdopodobniej sie rozleci zaraz pod odpaleniu a to zniszczy silnik w taki sposób ze w przypadku tego nie warto bedzie nawet go remontowac bo wartosc naprawy przekroczy wartosc moto. Nawet jezeli wtyrzyma to nie wiadomo czy wogule odpali, wiec po co Ci to :icon_rolleyes: . 2T płaszcz tłoka otwiera i zamyka okna w cylindrze czyli steruje fazami rozrzadu. Zawór wydechowy w takiej aprilce nie ma nic do tego ,on na innej zasadzie działa niz zawory w silnikach 4T :bigrazz: a co do spowodowania uszkodzenia tego tłoka to czasem kumpel nie chciał zablokowac wału w ten sposób przy rozbieraniu silnika :biggrin: :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil1005 Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2006 Taki tłok najprawdopodobniej sie rozleci zaraz pod odpaleniu a to zniszczy silnik w taki sposób ze w przypadku tego nie warto bedzie nawet go remontowac bo wartosc naprawy przekroczy wartosc moto. Nawet jezeli wtyrzyma to nie wiadomo czy wogule odpali, wiec po co Ci to :icon_rolleyes: . 2T płaszcz tłoka otwiera i zamyka okna w cylindrze czyli steruje fazami rozrzadu. Zawór wydechowy w takiej aprilce nie ma nic do tego ,on na innej zasadzie działa niz zawory w silnikach 4T :bigrazz: a co do spowodowania uszkodzenia tego tłoka to czasem kumpel nie chciał zablokowac wału w ten sposób przy rozbieraniu silnika :biggrin: :notworthy: Niewiem możliwe że chciał go zablokować, spytam go się później i napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi