nufry Opublikowano 2 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2006 Witam, przymierzam się do kupna MZ ETZ 150, z tego, co mówi sprzedawca, motocykl był raz rozbierany, zostały wymienione zimeringi i pierścienie, po zatem nic nie było robione, przebieg z licznika ponoć oryginalny 12 tys. Rocznik 91’ elektroniczny zapłon, stała przez zimę po naładowaniu akumulatora odpaliła bez problemu, w oczy rzucają się cieknące amortyzatory, słychać jak tarcza troszkę trze, felgi do centrowania, bo ponoć zostały pogięte przez nieumiejętne zdejmowanie opony, to jest to, co mi się w oczy rzuciło, chciałbym się dowiedzieć, na co zwrócić uwagę przy kupnie takiego motocykla? Jeśli ktoś może podać parę wskazówek to będę bardzo wdzięczny… Być może napisałem nie w tym dziale, za co bardzo przepraszam, ale dawno mnie tu nie było, dużo się pozmieniało, a obecnie korzystam z modemu i nie mam za bardzo możliwości rozejrzeć się po forum:/ jak by coś proszę o przeniesienie tematu i sorry, za utrudnienia dla moderatorów…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 2 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Moja mz etz 150 miała 24000km i robiony był tylko jeden szlif i ze dwa razy sprzęgło. Fakt że miała elektroniczny zapłon. Do tego mz nie była używana do orania pola, jeździł nią starszy pan potem ja. Co sprawdzić no najważniejsze to papiery a potem reszte. Biegi sprzęgło silnik. Czy rama prosta, warto pojechać we dwóch niech jeden się przejedzie a drugi patrzy czy motor „nie jedzie bokiem”. Warto zdjąć prawy dekiel i spróbować czy da się wyczuć luz na czopie wału jak jest to łożyska do wymiany, pisze to dlatego że niektórzy szpece montują najtańsze polskie łożyska kórych wytrzymałość jest bardzo mała. Do tego jesze pierścienie wymienił przecież to nic nie daje albo szlif albo nic. Koleś chciał zrobić ale mu kasy zabrakło. Wiadomo że za 500zl jest zwykle co innego niż np. za 1200zl. Edytowane 2 Maja 2006 przez mzpower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 2 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2006 jesli da Ci sie przejechac daj jej ostrow w dupe i posluchaj czy cos nie stuka jak bedzie goraca.Jak ja rozgrzejesz to zgas i zobacz czy odpali bez problemow pusc kierownice i zobacz czy nie sciaga na boki ale jak ma krzywe felgi to bedzie sciagac a i po pierwsze wychodzi ze chyba miala dzwona bo ciezko jest wygiac felgi sciagajac opony zobacz czy pokrywa sie slad opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 2 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2006 Dał mi się przejechać, biegi wchodzą dobrze, przyspiesza jak na 150 ok… hmm… mi to wygląda jak by miała pogięte felgi przy ściąganiu opony, bo widać poodginane tak jak by ranty felg miejscami, jak sprawdzić najprościej czy pokrywa się ślad opon? Tak jak na pierwsze wrażenie z jazdy po ponad rocznym staniu jej to wydaje się ok… myślę, co tu jeszcze sprawdzić żeby się nie nadziać za bardzo …:/ cena jaka on zaproponował to 900 zl, jeszcze się nie targowałem, na razie sprawdzam papiery na nią… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 2 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2006 Witaj! Jak by Cie zainteresowalo to ja mam do sprzedania ETZ 150, ktora naprawde jest tak odpicowana ze jest jak nowa;)) Cenię sobie 1500, ale mozemy sie dogadac:)Tu masz linka, se poczytaj: http://allegro.pl/item101824654_mz_etz_150...wa_kalisz_.htmlJak by co to dzwon pod numer 506127105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 3 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) nufry wez kogos z soba i sie przejedz nia i niech ktos stranie naprzeciwko ciebie i zobaczy czy kola ida rowno pokrywaja sietak jak mowilem pusc kierownicie i zobacz czy nie sciaga na ktoras strone ostro ja zgrzej nie zaluj zgas i zobacz czy odpali z pierwszegojeszcze jak bedzie nagrzana to sprawdz czy nic nie dzwoniczy swiatla sa kierunki stop posprawdzaj jesli juz chcesz ja kupicnie bedzie chcial spuscic to zacznij mu wytykac co jest z etka nie tak Edytowane 3 Maja 2006 przez pikus91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi