Skocz do zawartości

Regulacja gaznika MZ TS 250 teoria i praktyka

Liryc
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Oto najważniejsze dane potrzebne do regulacji mz ts 250:

Zapłon

Wyprzedzenie 3mm

Przerywacz 0.3mm

Przerwa między elektrodami świecy 0,6mm

Gaźnik

Położenie igilcy 4 rowek od góry

Śruba powietrza biegu jałowego wykręcona o 1.5 obrotu ( to ta śruba która nie podnosi przepustnicy)

Po ustawieniu wszystkiego jak wyżej należy przejechać z 15km. Potem gdy silnik jest rozgrzany do temperatury pracy regulowałem wolne obroty (oczywiście tą śrubką która podnosi przepustnice) na 1200obr/min. W przypadku zużytego gaźnika jest to bardzo trudne.

Po regulacji wolnych należy znowu się przejechać i sprawdzić kolor świecy jeżeli będzie piaskowa lub jasnobrązowa to jest ok.

Ja tak robie jeżeli ktoś potrafi bardziej profesionalnie to proszę pisać z chęcią poczytam.

AHA CO DO PYTANIA O ZAŚLEPIANIE SSANIA. Jak zamierzasz odpalić mz bez ssania jak zaślepisz otwór na linke???

Jeszcze jedno, jaki i ile oleju sie leje (o jakich właściwościach ewentualnie) bo planuje wymiane a niechce wlac jakiegoś złego

mam kolejne pytanie, w tłoczku od gaznika jest iglica, zamocowana jest miedzy 2 plaszkami, wsuwana miedzy nie w miejscu gdzie ma wciecia, zastanawia mnie tylko co trzyma te blaszki z iglicą w tłoczku??

prawdopodobnie posiadam niekoppletny gaznik, no chyba ze jest inna możliwosc

na dzisiaj to wypada mi iglica z blaszkami z tłoczka

pomocy!!!!!!!!!!!!

niesmiejcie sie ze mnie

instalacje elektryczno sam zrobilem

Jeszcze jedno, jaki i ile oleju sie leje (o jakich właściwościach ewentualnie) bo planuje wymiane a niechce wlac jakiegoś złego

mam kolejne pytanie, w tłoczku od gaznika jest iglica, zamocowana jest miedzy 2 plaszkami, wsuwana miedzy nie w miejscu gdzie ma wciecia, zastanawia mnie tylko co trzyma te blaszki z iglicą w tłoczku??

prawdopodobnie posiadam niekoppletny gaznik, no chyba ze jest inna możliwosc

na dzisiaj to wypada mi iglica z blaszkami z tłoczka

pomocy!!!!!!!!!!!!

niesmiejcie sie ze mnie

instalacje elektryczno sam zrobilem

Do benzyny miksol (lub inny) proporcja 1:50

Skrzynia hipol gl 4 lub gl 5 (ilość 750cm3)

Pisząc tłoczek masz zapewne na myśli przepustnice. A wiec iglice z zapinka w przepustnicy trzyma sprężyna.

kolejne pytanie

jaki rodzaj benzyny i jakie dodatki powinny byc stosowane do tego motoru????????

czy swiece powinny byc z dlugim gwintem?? jakie najlepiej stosowac??? czy moga byc 3 elektrodowe???

jakie bezpieczniki powinny byc???

czy zna ktos moze jakis serwis tuningowy do starych MZ TS 250?? (np. nowe gumu na bak, tlumiki, siedzenia, itp.)

czy istnieje mozliwosc zamontowania obrotomierza w takiej MZ-ce rocznik `76, jesli tak to co tzreba dokupic ( zmienic) i jakie koszty sie z tym wiaza

------------------------------------------------------------------------

Serdecznie dziekuje za poprzednie rady na razie pali z pierwszego kopniaka, tylko ma nie rowne obroty i czasem gasnie, ale to proawdopodobnie wina niewlasciwej miesznki paliwa

rzeczywiscie chodzilo mi o przepustnice piszac tloczek

jeszcze raz dzieki

jaki rodzaj benzyny i jakie dodatki powinny byc stosowane do tego motoru????????

Normalna bezołowiowa 95 z olejem 1:50 BEZ rzadnych "ulepszaczy",

czy swiece powinny byc z dlugim gwintem?? jakie najlepiej stosowac??? czy moga byc 3 elektrodowe???

jakie bezpieczniki powinny byc???

Nie świece są z normalnym kródkim gwintem>>M14*1,25. Wartość cieplna 100 np. iskry F100.Mogą być 3 elektrodowe , ale to zbędny bajer w mz .Najlepiej kupić zwykła z z jedną elektrodę (1-boczna ,1-środkowa), a jak już chcesz kupić koniecznie lepsze to zapodaj irydowe>tylko cena jakieś 50 zł :icon_mrgreen: .

Bezpieczniki 16A>w skrzynce bezpieczników.

czy istnieje mozliwosc zamontowania obrotomierza w takiej MZ-ce rocznik `76, jesli tak to co tzreba dokupic ( zmienic) i jakie koszty sie z tym wiaza

Jest możliwośc , ale trochę trzeba przerobić bo masz inną końcówkę czopu wału niż w wersji z obrotkiem :icon_mrgreen: .

Pozdro.