rafik101 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2006 (edytowane) Jle lat musi miec motocykl aby zarejestrować go jako zabytek????Jak z kosztami i przeglądami.mam starą wsk kobuza z 1979 roku i ciekawi mnie czy ten wiek wystarczy żeby zarejestrować ją jako zabytek. Proszę o szybką odpowiedź. Edytowane 10 Kwietnia 2006 przez rafik101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwichan Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 po pierwsze to chyba ci sie nie oplaci :biggrin: Musi miec 25 lat ale też konserwator zabytkow musi orzec ze jest to rzecz wazna dla zachowania historii.Aha no i niby mozesz trzymac takie moto wszedzie ... ale jak ukradna to sie okaze ze powinienes trzemac na terenie chronionym przez wojsko :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 i musi miec w budowie cos kolo 90% oryginalnych, zabytkowych czesci. Poszukaj jeszcze w archiwum i na necie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 23 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 a jaki jest koszt zarejestrwania motovyklu jako zabytku ??czy jest to uzaleznione od marki, rocznika itd ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alicja-Toudi Opublikowano 23 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 o ile dobrze pamietam to wszystkie info mozesz uzyskac w najblizszym urzedzie gminy a tu jest jeszcze troszeczke a propos rejestracji :D http://www.podkowa98.pl/strony/text02.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRP Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Witam!Z rejestracja na zabytek to jest tak: 25 lat od daty produkcji egzemplarzai i 15 lat od daty zakonczenia produkcji modelu. Oczywiscie potrzebna jest ekspertyza (w przypadku Land Rovera to 1200-1500 pln, jak z motorem to nie wiem). Zakladasz karte pojazdu zabytkowego, ze zdjeciami, z ekspertyza na tak, to wszystko jest potrzebne zeby uznac pojazd za zabytkowy. Potem wpisuja Ci pojazd do rejestru pojazdow zabytkowych. Korzysc z tego jest taka, ze przeglad jest tylko raz, do niedawna w PZU mozna byla placic OC na zabytek na okres nie mniejszy niz miesiac, i nie wymagali ciaglosci ubezpieczenia. Stawka 50%, niezaleznie od posiadanych znizek. Podobno cos sie pozmienialo, jak cos konkretnego bede wiedzial wrzuce na forum.Tylko taka uwaga: jak widac koszty uznania moto za zabytek moga byc duze. Jezeli chodzi o oplaty, to sie oplaca jak masz silnik o duzej pojemnosci (w Landku S III to 2290 cm^3, jest za co placic). W przypadku 175 cm^3, czy ja wiem... Jak masz zabytek, to jest wpisany w rejestr zabytkow ruchomych(?). Teoretycznie, chcac go przemalowac musisz miec zgode konserwatora zabytkow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawery Opublikowano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2006 NIEOPłACA SIE!!!!!!!!!MUSI BYć WSZYSTKO ORYGINALNE SIE SIE CZEPIAJą O RóżNE DóPERELE!!!!!!!!!!!WIEM COś O TYM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gab. Opublikowano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2006 Hmm-trudna i wyboista droga przed Tobą.Zobaczysz co znaczy biurokracja. Wszelkie niezbędne informacje uzyskasz od właściwego Twojemu zamieszkaniu Urzędowi Wojewódzkiemu, w którym jest komorka zajmująca się ewidencją i ochroną zabytków zarówno tych nieruchomych jak i będących w "biegu". Przelicz dokładnie kasę bo przewyższy to samą wartość motocykla.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi