madras30 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 WYLUZUJ TROCHE I DZIAłAJ POKOLEI! a magnesy są- chyba nie powiesz, że z prądnicy jest tylko sama obudowa-magneśnica! a cewek- uzwojenia wzbudzenia nie ma w ogóle albo ktos to usunął. :buttrock: , te uzwojenia to własnie sa te magnesy w których płynąc odpowiedni prąd wzbudzenia wytwarza.... spróbuj ja przemagnesowac jak pisałem, jak sie nie uda to chyba tylko wuminana stojana Cie czeka Wseołych Swiąt! Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) ural mógłbyś coś więcej napisać ? Uzwojenie stojana tworzy kilka cewek polaczonych szeregowo. Z tego calego szeregu wychodza ostatecznie dwie koncowki - jedna idzie na mase a druga do regulatora napiecia (oznaczana moze byc np jako DF). Chodzilo mi o zamiane miejscami tych dwoch wyprowadzen ze stojana. Osobiscie zakladalem pradnice od malucha w swoim uralu. Oryginalnie pradnica malucha kreci sie w przeciwna strone niz w moim rusku (czyli dawala by plus na masie) Aby to zmienic zamienilem miejscami koncowki stojana i teraz mimo odwrotnych obrotow mam minus na masie.Oczywiscie w Twoim moto (pradnicy) nie ma magnesow stalych. Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez ural_zgora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Dziwne , do tego uzwojenia idą 2 kable. jeden to jest wzbudzenie a drugi wychodzi z prądnicy i daje napięcie, przynajmniej z tego co ja wywnioskowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgadza sie. Jeden to +, drugi wzbudzanie, moze byc jeszcze -, przewod pod przerywacz itd.Plusa ze wzbudzaniem nie mozna zamieniac. Chodzi tylko o samo uzwojenie stojana ("wzbudzanie"). Mozesz sciagnac stojan i zobaczyc jak sa podlaczone wyprowadzenia z cewek. Nastepnie idziesz do sklepu lub kumpla ktory tez ma takie moto i porownujesz czy koncowki sa tak samo podlaczone, czy tez zamienione miejscami. Jezeli sa tak samo podlaczone (prad plynie w odpowiednim kierunku) to wtedy robisz zabieg z przemagnesowaniem i powinno dzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Kable są raczej na bank dobrze podłączone, stojan mam ściągniety, oglądałem, sprawdzałem i czyściłem go. nie ma nigdzie przebicie. to że kable są dobrze połączone stwierdzam po tym iż długość ich i kształt jest taki że na odwrót by raczej nie weszły, no i nic tam nie wygląda na ruszane. Jak będe miał zrobiony wał i skręce moto to zrobie tak jak mówisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 9 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 No to kolejny problem, tam są 2 cewki, sprawdzałem kable one gdzieś mają zwarcie i łączą się ze soba, przez co jak podłączam + pod wzbudzenie to iskrzy (drugia cewka jest połączona szczotką z komutatorem, który drugą szczotką jest zmasowany ) jak powinno być ? pomoze ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madras30 Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Anarch- próbuję Ci pomóc ale chyba sie nie do końca rozumiemy, może jakieś foto tego stojana i cewek załatwisz? bo 2 cewki piszesz a jest ich tam chyba troche wiecej chyba że to jakas dziwna pradnica albo nie od CZ, jedna szczotka będzie połaczona z masa i komutatorem a do drugiej mimo, ze jest podłaczony przewód osobny gdzieś tam tez bedzie podpięte to uzwojenie wzbudzenia bo jak by miała działać pradnica? zreszta nie nastapiło by to samowbudzenie tylko potrzebowałaby zasilania zewnatrz jak część alternatorów- np u mnie w TS. Co d iskrzenia podczas podłacznia wzbudzenia do żródła prądu to tez bedzie iskrzyc bo to przecież zamykas zobwód jak wspomniałeś. jakbyś chciał sprawdzic uzwojenie wzbudzenia czy ma ciagłość to odłacz jego wyjscie od masy i omomierzem czy akumulatorem z zaróweczką zamnij ten obwód- jak zaświeci sie zarówka- jest ciagłość natomiast jak chcesz sprawdzic czy nie ma przebicia na mase to tez przy odłączonych wejściu i wyjściu tego uzwojenia przyłoz do jednego czy drugiego końca napiecie z zarówką a drugi biegun akumulatorka do masy,jaksiezaświeci zarówka- uzwojenie ma zwarciei wsio pozdrawiam i gratuluje prawkaMirek :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 No widać się nie rozumiemy :D Już doszedłem do tego że było zwarcie i czekam na prądnice nową. Nie ma sensu już dyskutować i tłumaczyć sobie nawzajem działanie cezetowskiej prądnicy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madras30 Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 No widać się nie rozumiemy :clap: Już doszedłem do tego że było zwarcie i czekam na prądnice nową. Nie ma sensu już dyskutować i tłumaczyć sobie nawzajem działanie cezetowskiej prądnicy :) :icon_razz: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi