Skocz do zawartości

Jaka przyczyna takiego uszkodzenia tłoka???

na koło
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czyzby byl stopiony od strony okna wydechowego?

Jezeli tak to przyczyna byla podwyzszona temperatura spalania. W pierwszej kolejnosci nalezaloby sie zastanowic nad skladem mieszanki (czy nie byla zbyt uboga?).

Pozatym napisz jaki to motocykl i czy:

- ma oryginalny uklad wydechowy?

- zaplon byl dobrze ustawiony?

- w silniku sa jakies przerobki?

- nie mial za duzego luzu pomiedzy tlokiem a cylindrem?

- tlok jest oryginalny czy jakas podroba?

Edytowane przez Luk

Honda Crm125

-wydech oryginalny

-luzów nie ma zadnych

-dozownik niby mieszanke daje ale moze byc za uboga więc bede teraz lał do baku też

-zapłon nic nie ruszany

-tłok niewiem juz taki kupiłem

-przeróbek nie ma

-motor był odblokowany i na tymm tłoku zrobione niecałe 100km moze nie wytrzymał obrotów

To nie jest stopione tylko skruszone

Tego dnia motor po odblokowaniu ostro w pizde dostawał

Edytowane przez na koło

Tijo, ja mam bardzo podobnie zniszczony tlok. powodem byl wlasnie wykruszony pierscien, bede mogl to dam fotki.

pzdr:)

A coś Ci się stało z cylindrem , albo z silnikiem , te odłamki tłoka pewnie narobiły bałaganu :icon_razz:

Przyczynę takiego ukruszenia trudno określić.

A widzieliście to ?? http://www.bikepics.com/pictures/542676/ Oczywiście to nie moje foty , ale w ogóle jak tak można zniszczyć tłok , ja tego nie pojmuje

Może sprzęty bez porównania, ale mi kiedyś w jawce rozwaliło tak tłok, że z cylindra wyjąłem denko i 1,5 pierścienia. Reszta w drobinkach. Korbowód się skrzywił, a w cylindrze dwa szlify (z 2 na 4) nie pokryły. Więc to jeszcze nic wielkiego. :icon_razz:

Jakbym widział swój tłok. Może nawet większy kawałek się u mnei ukruszył. Niestety nie posiadam tego tłoka bo... oddałem do reklamacji bo miał 1,5h jazdy za sobą. Liczyłem że dostanę parę złotych upustu :icon_razz: A zostałem tylko załadowany w ch**. Jeszcze więcej chciał ze mnie złodziej zedrzeć. (sklep na Brzeskiej w Warszawie- nie polecam) Oczywiście swojego tłoka nie odzyskałem bo niby do Czech go wysłali do producenta.

A diagnoza jest taka. Dałeś ognia na zimnym silniku! U mnie taki właśnie był powód. I to nie tłok się kruszy przez pierścień tylko pierścień się łamie przez ukruszony tłok. Potem resztki zeskrobujesz z głowicy i wysypujesz z dyfuzora.

Na twoim miejscu montowałbym nowy tłok i nie bał się o powtókę z rozrywki (pod warunkiem że będziesz rozgrzewał bryke przed jazdą).

I ważna sprawa, wysyp śmieci z komory korbowej bo pewnie coś tam zostało. Rozejżyj sięwszedzie tam gdzie resztki tłoka mogły wpaść.

Nie wykluczam innej przyczyny ale ta jest najbardziej prawdopodobna i najczęstsza. Ja miałem taki przypadek w CZ 380 cross.

-dozownik niby mieszanke daje ale moze byc za uboga więc bede teraz lał do baku też

Co ma dozownik do mieszanki? Jak jest zbyt uboga to trzeba gaźnik wyregulować :banghead:

Powiem od serca - wygląda naprawdę ciekawie :flesje: Taki nadtopiony... Za późny zapłon czy co? :icon_razz:

Mojemu kumplowi też tak rozje**** tłok ale w skuterze i sie okazało że był tłok założony na odwrut to tak złożył taki mechanik ze starogardu gd co prowadzi serwis motocyklowy potem kumpel do niego zadzwonił i sie ten mechanik wszystkiego wypar bo on to dobrze złożył hu* jeba** .