Jack-Jawa Opublikowano 2 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) No rzeczywiście, że we Włoszech to napewno nie w Pirenejach tylko w Apeninach. :icon_mrgreen: A napisałem Pireneje chyba dlatego, że ostatnio "chodzą" mi po głowie... tylko że trochę daleko. W tym roku to w rachubę wchodzi co najwyżej południowa Francja. Jeśli chodzi o obowiązek jazdy w kasku to we Włoszech obowiązuje. Zresztą jak chyba w całej Europie. Nie znam zresztą państwa w którym można by jeździć bez kasku. Chyba, że w Afryce :bigrazz:) Edytowane 2 Maja 2006 przez Jack-Jawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABG Opublikowano 3 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2006 No rzeczywiście, że we Włoszech to napewno nie w Pirenejach tylko w Apeninach. No nie, teraz to już przegięcie pały hehehehe. Trochę kontynenty Ci się jebły..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack-Jawa Opublikowano 3 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Powiadasz : "Trochę kontynenty Ci się jebły....." No rzeczywiście komuś coś się jebło ale zdarza się :crossy: Chyba jednak te Apeniny we Włoszech troszkę zjeździłem :flesje: A tu trochę teorii: Apeniny (wł. Appennini) - łańcuch górski we Włoszech, rozciągający się na długości 1350 km z północy na południe wzdłuż całego Półwyspu Apenińskiego. Wydziela się Apeniny Północne (w tym Apenin Liguryjski i Toskański), Środkowe i Południowe. Apeniny powstały w trakcie orogenezy alpejskiej, ale ruchy górotwórcze trwają do dziś, o czym świadczy podwyższona aktywność sejsmiczna na tym obszarze. Apeniny w większości porośnięte są lasami liściastymi i mieszanymi. Choć najwyższe partie, m.in. najwyższy szczyt Corno Grande, 2912 m n.p.m., są skaliste i pokryte lodowczykami. Góry te są ważnymi obszarami rolniczymi: w dolnych partiach uprawia się winorośl i sadownictwo, w wyższych prowadzi hodowlę. Od pewnego czasu wzrasta rola turystyki w tym obszarze. Podczas drugiej wojny światowej Apeniny stanowiły dla Niemców linię obronną, znaną jako Linia Gotów, a w południowej części Linia Barbary. ;) A tu : Pireneje - łańcuch górski znajdujący się w północno-wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Najwyższy szczyt Pico de Aneto (3404 m n.p.m.) Pireneje powtały w czasie orogenezy alpejskiej, zbudowane są ze skał krystalicznych i osadowych. Góry te stanowią naturalną granicę pomiędzy Francją i Hiszpanią, a w ich części znajduje się małe państwo Andora. Edytowane 3 Maja 2006 przez Jack-Jawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABG Opublikowano 3 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2006 Powiadasz : "Trochę kontynenty Ci się jebły....." No rzeczywiście komuś coś się jebło ale zdarza się Chyba jednak te Apeniny we Włoszech troszkę zjeździłem Yeap, racja ;) Sorry, popieprzyło się tym razem mnie.... 1:1 :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lasic Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 siema siema ja generalnie bede chcial sie wybrac do wloch na poczatku lipca (po drodze zahaczajac o koncercik red hotow :P ). plan jest taki polska -> wlochy (rzym) -> promem do barcelony. ktos sie dolacza? :icon_twisted: pozdro, lasic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto Christo Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Nie znam zresztą państwa w którym można by jeździć bez kasku. Chyba, że w Afryce :icon_twisted:)poza Afryką jeszcze w niektórych stanach w USA :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość livgren Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Czesc- Wlasciwie to, co istotne, juz zostalo napisane, ale ze zjezdzilem pd Wlochy ( Kalabria, Sycylia) to moze cos dorzuce :cool: Najwazniejsza roznica dotyczy autostrad- sa free (poza odcinkami Catania-Siracusa i Napoli-Reggio); poza tym bardziej autochtoniczne okolice- o wiele mniej turystow na kolach, niz na polnocy- polnocne wybrzeze Kalabrii super- drogi, klify; najbardziej klimatyczne miasto- Tropea :D Prom do Catanii kosztowal grosze (chyba jakies 5E za moto i 2 osoby, w 2002). Fajna widokowo jest tez costiera, w okolicach Amalfi..Srodek Sycylii malo ciekawy- warto zobaczyc Taormine, podjechac pod Etne, Corleone :cool: Palermo tez mi sie nie zarylo jakos szczegolnie w pamiec...Niestety paliwo tyle samo, co w calych Wloszech ;) Do rozwazenia jest wariant z Civitavecchia albo nawet z Livorno na Sardynie a potem z Cagliari do Trapani na Sycylii promami :banghead: ale na 2tyg moze bez sensu...PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario33 Opublikowano 31 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) Nie znam zresztą państwa w którym można by jeździć bez kasku. Chyba, że w Afryce :crossy: ) Nawet nie wiesz, że są takie miejsca w Europie :D)))) W Hiszpanii kask nie jest obowiązkowy, jeżeli moto ma mniej niż 125 cm pojemnosci... :buttrock: Edytowane 31 Maja 2007 przez mario33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi