Alien Opublikowano 25 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2006 Sprawa wygląda tak...Jestem posiadaczem Rometa, do którego niestety nie posiadam żadnych papierów. Oczywiście wiem, że wszystko da się zrobić, tylko kiedy się nad tym zastanowiłem do doszedłem do wniosku że mi się to nie opłaca, bo koszty legalizajci sprzęta + wyrobienie karty motorowerowej przekraczają jego wartość. Poza tym w najbliższym czasie (tzn. w wakacje) mam zamiar zmienić Koszmarka na jakiegoś mocniejszego demoludka - i na pewno nie będzie to 50ccm.Więc mija się to trochę z celem, a na dodatek nie choruję na nadmiar kasy ;) Cała sprawa zaistniała bo "koleżanki z pracy" :) naopowiadały mojej starszej niestworzone historie o chłopaku, który dostał za nielegalną jazdę motorowerem grzywnę 1000zł :P Ogólnie takie bzdety, że szok...Tylko am teraz duży problem bo starsza zabroniła mi jeździć :P I tak nie przestanę, ale nie chcę mieć wojny w domu....Więc mam pytanie: jakie mogą być konsekwencje takiej jazdy, w przypadku spotkania z Policją?? Tylko konkretne, a nie uzależnione od tego na jakiego policjanta trafię :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rof Opublikowano 25 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2006 sporo juz było o tym na forum, wez poszukaj, najgorsze sa konsekwencje nie posiadania OC za co mozesz miec wiele nieprzyjemnosci, a w przypadku spowodowania jakiejs kolizji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien Opublikowano 25 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2006 Jesli chodzi o OC to zdaje sobie sprawę co z tego może wyniknąć...ale chodzi mi tu o normalne zatrzymanie przez policję. BTW szukałem w dziale "Prawo" i nie znalazłem nic konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 25 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2006 Witam!poruszanie się pojazdem bez jakiejkolwiek dokumentacji nie jest zbyt dobrym pomysłem. Policja zatrzymując Cię od razu będzie chciasła zobaczyć dowód rejestracyjny i OC pojazdu którego defakto nie posiadasz. W dużej mierze konsekwencje zależą od tego na kogo trafisz, bo może się skończyć na spuszczeniu powietrza z kół ale istnieje też mniej optymistyczna wersja, mianowicie w razie jakiegoś wypadku jesteś skończony jeśli na miejscu pojawi się policja. Za totalny brak dokumentów pojazd zostanie odholowany na parking policyjny, a ty będziesz miał do czynienia z funduszem gwarancyjnym który może Cię zniszczyć finansowo. Policja będzie dochodzić do kogo ten motorower faktycznie należy i czy nie był kradziony i z tego powodu możesz mieć duże nieprzyjemności. Także reasumując może z tego nic nie być ale może też być poważna sprawa. A wypadek wcale nie musi być z twojej winy więc weź sobie do serca jaki możesz mieć z tego tytułu smród i sam podejmij decyzję.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien Opublikowano 26 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Ale zakładając, bęe miał żadnego wypadku (głupie założenie, ale...) to co mogą mi zrobić? Tzn co konkretnie mówi prawo....grozi za to kolegium, jakaś grzywa etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi