stasiu Opublikowano 27 Maja 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2003 A co z tą nieszczęsną sprężynką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 27 Maja 2003 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2003 Nie wiem czy sobie poradzisz. W swojej skrzyni także miałem złamaną sprężynkę. Po pierwsze trzeba mieć odpowiedni materiał żeby był sprężysty i przy tym nie za kruchy.Znalazłem sprężynę od zegara, rozhartowałem , odpowiednio ukształtowałem a następnie z powrotem zahartowałem. Ale długo dochodziłem do tego jaki zastosować ośrodek chłodzący i do jakiej temperatury nagrzać. Bo albo sprężynki były bardzo kruche albo były za miękkie.Straciłem cały dzień na to. Myślę że tarcza jest tańsza niż cały dzień pracy inżyniera :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 2 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2003 Mam jeszcze pytanie odnośnie elektryki.Pytałem cię już o to wcześniej,ale jeśli mógłbyś mi przypomnieć,to byłbym ci wdzięczny-Który zacisk alternatora jest który?Czyli co doczego i w jakiej kolejności ?Nie wiem też czy orientujesz się czy do dnieprowskiego alternatora da się jakoś sęsownie podłączyć regulator od MZ ? W moim motocyklu ta część instalacji jest tak pokopana,że niewiem jak dość z tym do ładu.Zainstalowane są chyba dwa regulatory,z czego jeden jest właśnie od MZ.Nie wiem czy to w ogóle działało,bo poprzedni właściciel,z którym cały czas próbuje się skontaktować ,dziwnie milczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 2 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2003 W alternatorze masz trzy zaciski. Jeden to + czyli wyjście z mostka prostowniczego do9 instalacji, drugi to zacisk który podłączony jest do szczotki która dostarcza prąd do uzwojenia wirnika. Trzeci to odczep z jednego z uzwojeń. Kolejność która tu opisałem jest przypadkowa. Po prosu nie pamiętam kolejności takiej jak w rzeczywistości. Ale po ściągnięciu tej osłony wszystko ładnie widać. ( jeżeli masz metalowa osłonę- wersja exportowa, odłącz akumulator bo przy jej ściąganiu łatwo można zrobić zwarcie) Żeby przejść na regulator z MZ trzeba wykonać dodatkowy mostek z trzej diod .Inaczej się nie da. Diody trzeba podłączyć do końców uzwojeń alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2003 A czy te diody muszą posiadać jakieś określone parametry?Powiedz mi proszę ,jak wygląda regulator do dniepra.Mam w tych wszystkich gratach coś co mogło by nim być,ale nie jestem pewien.Jest to niewielki prostopadłościan (w przybliżeniu),z czterema połączeniami.Trzy z nich są względem siebie równoległe,a czwarte jest do nich prostopadłe.Wiem,że "zdziałano to w ZSSR",ale co to dokładnie jest,tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 3 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2003 Regulator w Dnieprze posiadałem elektroniczny. Był w metalowej puszcze o kształcie graniastosłupa o podstawie prostokąta. Był kadmowany z wierzchu i posiadał napisy po rosyjsku. Miał trzy zaciski. Ale z ruskim reglerem się nie certol. To szmelc. Nie dość że drogi to jeszcze zawodny. Poza tum w razie awarii niegdzie go nie dostaniesz. Możesz spokojnie zastosować regulator elektroniczny z malucha (jest na tyle mały że z powodzeniem można do przekręcić do alternatora lub ukryć gdzieś pod ramą, jest wielkości pudełka po zapałkach)Kosztuje około 20 złJeżeli chodzi o diody to główne kryterium to max prąd. Powinny wytrzymywać około 5-8 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2003 A jak wygląda sprawa z podłączeniem tego maluchowskiego.Czy da się to zrobić z miejsca,czy trzeba coś kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 3 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2003 Także trzeba te trzy diody podłączyćTeraz to standard- alternator na 9 diod. 6 prostowniczych od uzwojeń U V Z i 3 prostownicze dające napniecie do reglera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 4 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2003 W dalszym ciągu mam problem z simmerrami.Dzwoniłem wszędzie tam,gdzie miałem telefony,szukałem w internecie,ale w żadnym katalogu nie ma takich wymiarów.Wolałbym nie zakładać ruskich,ale czuję,że będę musiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 4 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2003 Nie możliwe, pytałeś tam gdzie podałem Ci ten telefon ?? ja tam wszystko kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 4 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2003 Dzwoniłem.Babka powiedziała,że w ofercie firm,w których się zaopatrują nie ma anijednego wymiaru z tych,których szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 4 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2003 Qrcze , babki są jak zwykle niezorientowane, może tam się wybiorę w sobotę i spytam. Normalnie krew noże zalać człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 4 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2003 Dzięki.Jeśli byś mógł,byłbym zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 4 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2003 Albo spróbuje kumpla poprosić może nawet by dzisiaj wpadł do tego sklepu. Podaj wymiary tych simmeringów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 9 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2003 Dopiero dziś udało mi się dostać na forum.Nie mam ich przy sobie.Postaram się napisać te wymiary jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi