Skocz do zawartości

remont dniepra

stasiu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki jest koszt takiej cewki i jakie są jej gabaryty ( czy da radę umieścić ją w miejscu orginalnej,czy trzeba będzie wyprowadzić ją na zewnątrz)?

Może się na nią zdecyduję.

Czy może być jakiś inny powód iskrzenia na stykach przerywacza?Wczoraj zmieniłem kondensator na nowy,o zbliżonej pojemności (0,25 mikro farada),ale nic to nie zmieniło.Wymieniłem też styki,ale iskra na przerywaczu nadal była taka sama.

To że zaiskrzy co jakiś czas to nic nie znaczy złego. Co jakiś czas mogą się trafiać sporadyczne iskrzenia. Jeżeli iskrzenie jest dosyć intensywne to może to świadczyć o luzach na przerywaczu lub łożysku wałka rozrządu. Jeszcze pytanie jaką masz ustawiona przerwę na przerywaczu ?

Czy czasem nie masz przesadnie nasączonego filcowego języczka filcowego ?

Czy simmering wałka rozrządu jest w dobrym stanie ? nie ma wycieków oleju?

Bo jeżeli styki będą zaolejone to będą iskrzyć

Simmer niestety okazał się do wymiany.Zresztą jak większość z tych ,które sprawdzałem.

Czy macie może spis wszystkich wymiarów simmerring'ów w silniku i skrzyni?Kupiłbym od razu wszystkie i przy rozebraniu mógłbym je natychmiast wymienić.Oszczedziłbym czas,a pozatym nie mogę pozwolić sobie na to,żeby silnik i skrzynia leżały na dywanie rozwleczone przez kilka dni.Brzytwa był u mnie i wie jakie panują tam warunki.

• 2 tygodnie później...

Zdobyłem ten spis,ale kilka rzeczy mi się nie zgadza.

Np.mam napisane,że simmer od wałka rozrządu ma wymiar 15x30x7,a w silniku mam 16x30x7.Mierzyłem średnicę wałka i wyszło mi w przybliżeniu 16,2.Nie wiem czy mam się spodziewać podobnych rzeczy w przypadku innych pierścieni?

Wstępnie rozebrałem silnik.Okazało się,że do wymiany są prowadnice zaworów,zawory wydechowe (chyba,że uda mi się je wyszlifować),wszystkie simmery,łożyska,panewki,tłoki,pierścienie i cylindry.Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z wałkiem rozrządu,bo jeszcze go nie wyjmowałem.Przyjrzałem się tylko krzywkom z zewnątrz i wyglądały na niebardzo zużyte.

Mam dwa pytania.

Jaki będzie orientacyjny koszt wymiany tych wszystkich elementów i czy bardziej opłaca się tulejować cylindry,czy kupić całe nowe zespoły tłoki-pierścienie-cylindry?

A może da się je wyszlifować i wsadzić tam jakieś nadwymiarowe tłoki?

Średnice cylindra zmierzyłem bardzo pobieżnie ( niedługo,jak będę miał dostęp do odpowiednich przyrządów ,zrobię to dokładniej ) i wyniosła ona około 77,5-78 mm.

Koszty kształtują się następująco:

Zawory 4x10-15 zł

Prowadnice 4x8-10 zł

Tłoki 2x45 zł

Panewki 35-40 zł

Pierścienie 2x25 zł

Sworznie tłokowe 2x10-15 zł

Łożyska ok. 100 zł

Wałek rozrządu 100-150 zł

Dochodzą jeszcze uszczelki simmeringi nowe śruby itp ( chyba że chcesz ruskie z powrotem założyć) ok. 100- 150 zł

Plus robota.

Z cylindrami sprawa wygląda następująco, nie kupuj nowych najprawdopodobniej uda się roztoczyć na wymiar 78.25 ( pierwszy nad wymiar) lub 78.50 (drugi nad wymiar)

Rozebrałem skrzynię.Przyznam,że napociłem się przy tym.

Całość nie wygląda najgorzej.Najbardziej zniszczony jest rozrusznik i zębatki wstecznego ( wyglądają jakby ktoś bardzo próbował włączyć wsteczny kiedy kiedy motocykl jechał do przodu).Mam też złamaną sprężynkę od czujnika luzu,ale wiedziałem o tym wcześniej.Nie wiem,czy można dokupić ,względnie dorobić taką sprężynę,czy muszę w związku z tym wymieniać całą tarczę,zwłaszcza że ta tarcza jest chyba najmniej zużytym elementem.

Mam też problem z simmerami.Nigdzie w Łodzi nie ma takich wymiarów.Jak narazie ze wszystkich pierscieni udało mi się zdobyć ten od wałka rozrządu.Może znacie adresy i telefony sklepów,które są zaopatrzone w simmery o takich wymiarach?