Skocz do zawartości

Chłodzenie co kupić płyn czy powietrze

Rekomendowane odpowiedzi

Poluje na 1 motocykl po 15 letniej przerwie

Uparłem sie na chłodzenie cieczą ale są fajne moto chłodzone powietrzem

Szukam dużego chopera Yamaha maxim 1100 , Honda vf 750

motor będzie starej daty (1985 rok - około)

Co mi poradzicie

system chłodzenia to jedno z najśmieszniejszych kryteriów wyboru motocykla o jakim słyszałem :?

Motocykl ma się nie przegrzewać w różnych warunkach - to warunek stawiany projektantom, więc nie można powiedzieć, że któryś system chłodzenia jest przeżytkiem...

skup się lepiej na funkcji twojego przyszłego moto, a nie na szczegółach konstrukcyjnych /w 99% zadowolą każdego/...

pzdr

Napewno chłodzenie cieczowe jest dużo wydajniejsze od powietrznego .

Ja jednak bym to wzial pod uwage w wyboże motocykla ,ale niesprawny układ chłodzenia może dać ci niezle w dupe :twisted: ,a powietrzny jest bezoobslugowy z racji samoczynnego chlodzenia przez wiatr w czasie jazdy ,ale niestety dłuższy postój może spowodować przegrzanie sie motocykla ,ale też nie musi.Ja narazie w swojej cb500 mialem tylko problem z wyciekiem z okolicy termostatu ale szybko go wyeliminowałem przez uszczelnienie silikonem . Generalnie nie powinno sie tym za bardzo sugerować ,ale to kwestia wyboru każdego użytkownika jak wiadomo motocykl chłodzony wodą nie ma prawa sie przegrzać nawet jakby stal 24h zapalony na biegu jalowym. Mialem pare powietrzakow i powiem ci ze z wody jestem bardziej zadowolony .Wybór należy tylko do ciebie ;)

Pozdrawiam

Napewno chłodzenie cieczowe jest dużo wydajniejsze od powietrznego .

Ja jednak bym to wzial pod uwage w wyboże motocykla (...)

Jeśli mieszkałbym cały rok w Grecji albo we Włoszech to zastanowił bym się nad taką opcją 8) ale w naszym klimacie system chłodzenia nie powinien mieć wpływu na wybor moto. Podzielam zdanie Szafira ;)