Chachol Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Mam temat który mi nie dał spać w nocy.... Czy szlifowanie karteru silnika np. JUNAKA z chropowatości do gładzi nie obniża jego zdolności chłodzenia??? Pare dni temu rozmawiałem z pewnym starszym mechanikiem samochodowym i powiedział mi że te porowatści nie są od tak sobie a mają za zadanie polepszyć chłodzenie silnika S-03...NIe wiem czy w ten sposób jest większa powieszchnia S-03 coś w rodzaju radiatora???? nie wiem.... Prosił bym o opinie na ten temat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 6 Maja 2003 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2003 powierzchnia chropowata musi byc wieksza wiec teoretycznie jest lepsze odprowadzanie ciepla! po polere jest przynajmniej czysta i tez powinna lepiej odprowadzac! moim zdaniem to sa bardzo nikle zyski i straty i uwazam ze nie maja wiekszego znaczenia no chyba ze ktos mysli inaczej to ja sie nie znam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 7 Maja 2003 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2003 Ten mechanik trochę przesadza. Fakt że taka powierzchnia lepiej będzie odprowadzać ciepło ale tak jak napisał kolega powyżej sa to znikome różnice. A ta porowata powierzchnia nie jest specjalnie robiona tylko wynika z zastosowanej technologii odlewania. W obecnie do odlewania aluminium stosuje się kokile które praktycznie nie pozostawiają żadnej „chropowatości ” powierzchni- zerknij na kadłuby nowoczesnych japońców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 8 Maja 2003 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2003 no chyba ze w kokili powstal skurcz jakis a nadlew go nie zasilil:) a tak powaznie to polerowanie ma jeszcze jedna wielka zalete jezeli chodzi o czesci silnikowe eleminuje efekt karbu tzn zwieksza wytrzymałosc i te sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi