Skocz do zawartości

Nakolanniki - Ocieplacze kolan

Rekomendowane odpowiedzi

Różnego rodzaju ocieplacze, osłony przeciwdeszczowe itp. można znaleść na www.motosprzet.pl jeśli nie ma czegoś na stronce to można zadzwonić, napisać maila albo pogadać na gg.

• 2 tygodnie później...

rafauM, zdecydowałem się na takie same ocieplacze :P

http://www.moto-akcesoria.pl/product_info....f04ea7e0be95f5f

Właśnie je zamówiłem :mrgreen:

Zobaczymy jak się sprawdzą - po weekendzie postaram się opisać pierwsze spostrzeżenia na ich temat :twisted:

jak to jest z tymi ocieplaczami, a dokładnie chodzi mi o rozmiar bo w moto-akcesoria sa podane i nie wiem jakie sobie zamówić

Rozmawiałem wczoraj na ten temat z kimś od nich na „gygy” :banghead: bo też zastanawiałem się jaki rozmiar wybrać :roll: Postaram się jakoś streścić tą rozmowę (bo chyba wkleić z gg nie wolno, tak?)...więc rozmowa w skrócie wyglądała tak:

- Jak sprawdzić jaki rozmiar potrzebuję?

- Jest to dość umowne określenie, po prostu są dwa rozmiary, ocieplacze większe i mniejsze - trudno powiedzieć kiedy powinniśmy mieć większy.

- A te większe są dłuższe, czy różnica jest tylko w obwodzie?

- Są dłuższe ok. 2cm, ale należy wiedzieć iż, ocieplacz nie jest zamkniętym rękawem, jest to pianka którą owijamy na kolanie i spinamy paskami.

W moim odczuciu szczera i rzetelna pomoc ;)

PS

Osobiście zdecydowałem się na L/XL, czyli większe :twisted:

• 4 tygodnie później...

a czy istnieją typowe ochraniacze zakładane na spodnie? nie chodzi mi o ocieplacze tylko ochronę kolan w razie ewentualnego upadku? nie zawsze chce sie wbijac w skórę zwłaszcza na krókie trasy a w dżinsach to jakoś tak niepewnie. Zna ktos coś dobrego?

a czy istnieją typowe ochraniacze zakładane na spodnie? nie chodzi mi o ocieplacze tylko ochronę kolan w razie ewentualnego upadku? nie zawsze chce sie wbijac w skórę zwłaszcza na krókie trasy a w dżinsach to jakoś tak niepewnie. Zna ktos coś dobrego?

Ja mam ochraniacze SCOTT'a, kupiłem w Taborze (sklep z cichami i akcesoriami do moto...) w Warszawie za 120 zeta... Ochrania kolano i większość łydki... Można to teoretycznie założyć również pod spodnie ale musiałybyś mieć je dość luźne... Poza tym trochę lepiej na spodniach leżą niż na gołej skórze...

Ja używam ocharaniaczy jak jest upał żeby sobie du*y nie pocić w portkach motocyklowych (spodnie są świetne jak jest do +10 no może +18 w cieniu... ale później jest mi w nich zdecydowanie za ciepło...)...

Ja mam ochraniacze SCOTT'a, kupiłem w Taborze (sklep z cichami i akcesoriami do moto...) w Warszawie za 120 zeta... Ochrania kolano i większość łydki... Można to teoretycznie założyć również pod spodnie ale musiałybyś mieć je dość luźne... Poza tym trochę lepiej na spodniach leżą niż na gołej skórze...

Ja używam ocharaniaczy jak jest upał żeby sobie du*y nie pocić w portkach motocyklowych (spodnie są świetne jak jest do +10 no może +18 w cieniu... ale później jest mi w nich zdecydowanie za ciepło...)...

masz na myśli coś takiego?

http://www.motormarket.pl/index.php?url=ht...typ%3D%26st%3D2

scotta za 115zł?

tylko jak one są mocowane do nogi? jest to dośc solidne mocowanie?

wyglądaja ciekawie no i dużą częśc nogi osłaniaja a zdjęcie czegoś takiego to chyba chwileczka :icon_biggrin:

Zobacz sobie ochraniacze Retbika, można je albo zapinać na rzepy (na szybko) albo wkładać w nie nogę

masz na myśli coś takiego?

http://www.motormarket.pl/index.php?url=ht...typ%3D%26st%3D2

scotta za 115zł?

tylko jak one są mocowane do nogi? jest to dośc solidne mocowanie?

wyglądaja ciekawie no i dużą częśc nogi osłaniaja a zdjęcie czegoś takiego to chyba chwileczka :icon_mrgreen:

Te za 115 zeta na trzeciej stronie linka którego dałeś... Są dość solidnie mocowane wg mnie... Na 3 elastyczne rzepy. Zakładanie trwa troszkę dłużej niż ściaganie ale jest też dość szybkie... :biggrin: Bo ściąganie zajmuje parę sekund... I naprawdę sporą część nogi załsniają, wpołączeniu z butami na moto to prawie całą łydkę...

Mnie takze interesuje ten temat,ale zdecydowanie bardziej chce kupic jakies ochraniacze/ocieplacze,ktore sie zaklada na spodnie.

To jest głównie zakładane na spodnie...

Edytowane przez Engels

Te za 115 zeta na trzeciej stronie linka którego dałeś... Są dość solidnie mocowane wg mnie... Na 3 elastyczne rzepy. Zakładanie trwa troszkę dłużej niż ściaganie ale jest też dość szybkie... :biggrin: Bo ściąganie zajmuje parę sekund... I naprawdę sporą część nogi załsniają, wpołączeniu z butami na moto to prawie całą łydkę...

To jest głównie zakładane na spodnie...

własnie o tych myslałem. Wygladaja dośc solidnie a buty mam z usztywieniem przedniejsz górnej czesci wiec powinna byc prawie cała piszczel osłonięta. Musze gdzieś taki sprzęt przymierzyc zeby zobaczyc jak to sie trzyma na nodze. No a co do ściągania to i tak dużo szybciej niż spodnie skórzane .....