nerlst Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Witam Mam takie pytanie, wczoraj rozkrecałem gaźnik celem wyczyszczenia go i przyjżałem sie dyszy głównej, jest na niej wybity num. 115 a w servisówce dokladnie do mojego modelu moto czyli 472.5 jest napisane, że dysza główna powinna być 105 z tym, że numer gaźnika też się nie zgadza bo w serv. jest 2925, a ja mam 2802 :/ aha i jeszcze położenie igły suwaka w serv. jest "nastawienie igły suwaka wycięcie od góry przy docieraniu III wycięcie od dołu po dotarciu II" czyli po dotarciu II rowek od dołu? jakoś nie jestem przekonany... co z tym fantem mam poczynić? Czy te różnice mają duży wpływ na spalanie i prace silnika? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jesse Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Najprawdopodobniej masz gaźnik od CZ 175 ona ma oznaczenie 2802 i inną dysze główną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yool Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 CZ 175 jak dobrze pamiętam ma dysze głowną 96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltecek Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 roznice w gazniku nie sa az tak drastyczne wogle dziwie ci sie ze zwracasz uwage na takie głupoty roznica 10 jest naprawde nie wielka a wpływa tylko na kozysc elastycznosc moto ja jeszcze na twoim miejscu podniosłłbym iglice do konca zeby moto jeszcze lepiej przyspieszało [ Dopisane: 05-03-2006, 17:04 ]nie maja znaczacego wpływu no chyba ze tylko na + a spalanie nie wzrosnie a jezeli to ok 0,1-0,2l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Mialem w cezetce crossowej za duza dysze i sprzet mulil na wyzszych obrotach pomimo wszelkich regulacji. Po zmianie dyszy na prawidlowy wymiar sprzet odzyskal pelna moc i chodzi jak zloto. Sprobuj skombinowac albo dorobic dysze o prawidlowym wymiarze. Mnie to kosztowalo 10 zyli w warsztacie regeneracji gaznikow samochodowych. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerlst Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 No właśnie o to mi chodzi, że moto strasznie cieżko wyregulować i to, że mam "większą" dysze nic na + nie daje :/ ktoś mi powidział, że gaźniki 2802 są "fabryczną wersją po modyfikacji" gaźnika 2925 przez który CZ miała mniejszą moc, ale to nie wiem. Aha i w serv. do mojego moto (472.5) jest błąd bo jest napisane ze po dotarciu igłe suwaka ustawić trzeba na II od dołu... a trzeba na II od góry, ja ustawilem zgodnie z serv. wiec mam źle wiec to może być przyczyną problemów z ustawienie. Dzięki!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madras30 Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 zmiana dyszy na wiekszą bedzie miala sens jak dostarczy sie wiecej odpowienio powietrza ( roztoczysz gardziel czy w inny sposób dostarczysz dodatkowe powietrze) inaczej bedzie muliło zawsze :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozio Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 umer gaźnika też się nie zgadza bo w serv. jest 2925, a ja mam 2802 Podejrzewam , że Twoj motur miał w swej historii kilku właścicieli i każdy mógł "dodać coś od siebie" Nie wydaje mi sie aby te gaźniki jakoś znacznie sie od siebie różniły, pewnie tylko wielkosciami dysz. jeszcze położenie igły suwaka w serv. jest "nastawienie igły suwaka wycięcie od góry przy docieraniu III wycięcie od dołu po dotarciu II" czyli po dotarciu II rowek od dołu? jakoś nie jestem przekonany... co z tym fantem mam poczynić? Właśnie po to jest kilka położeń, żebyś mógł wybrać takie na którym silnik najlepiej pracuje. Położenie iglicy wpływa na skład mieszanki przy częsciowym otwarciu przepustnicy, im wyżej ustawiona iglica tym bogatsza mieszanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi