Bodom Child Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Witam Mam problem. Niedawno wyprowadziłem motodykl z garażu po zimowej przerwie. Tem niestety nie chce odpakić. Jest paliwo, dobre świece, od prób rozruchu elektronicznego 2x rozładowałem akumulator i .....nic. Ostatnio zauwarzyłem, że małym zaworkiem pod gaźnikiem ucieka paliwo, a odgłos z tłumików podczas prób rozruchu brzmiał jak gdyby silnik tłoczył samo powietrze a paliwo w ogóle nie zostawało wtryskiwane. W ostatnim sezonie podczas jazdy silnik zgasł jak gdyby zabrakło paliwa, i również wtedy z owego tajemniczego zaworka pod gaźnikiem zaczeło cieknąć paliwo.Jestem początkójącym motocyklistą, więc jeśli ktoś potrafi mi podpowiedzieć co jest nie tak to będe bardzo wdzięczny. [ [i:][b:]Dopisane[/b:]: 14[/i:] ][/size:]Ten motocykl to Honda Rebel CA125T [ [i:][b:]Dopisane[/b:]: 14[/i:] ][/size:]Ten motocykl to Honda Rebel CA125T [ [i:][b:]Dopisane[/b:]: 14[/i:] ][/size:]Myśle że może to być związane z zatkaniem/zanieszyszczeniem gaźnika, narazie niechce go sam rozkręcać jeśli to nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IG x] Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Prawdopodobnie masz zanieczyszczony gaźnik. W każdym paliwie plywa jakis syf i jesli motocykl nie jest jezdzony to syf zaczyna twardniec i osadzac sie, podczas parowania paliwa z gaznika. Druga przyczyna jaka mi przychodzi do glowy to to ze zaworek od plywaczka zacina sie. Nie ma innego wyjscia jak rozebrac gaznik i przedmuchac go dokladnie pod cisnieniem. POD ZADNYM POZOREM NIE UZYWAJ DO CZYSZCZENIA TWARDYCH MATERIALOW TAKICH JAK IGIELKA. Mozesz uzyc np. konskiego wlosia do przeczyszczenia dyszy. Otroznie z rozbieraniem. Musisz przygotowac sobie stanowisko do naprawy. Najlepiej jest to robic w bezwietrznym pomieszczeniu. Gaznik rozbieraj na bialej szmatce. Bedzie mozna wowczas zaobserwowac co ewentualnie wypadnie z gaznika. Uwage nalezy zwrocic takze na dysze ktore sa czasem identycznych rozmiarow ale roznia sie srednica otworu. Jesli zdecydujesz sie na wykrecenie dysz, musisz robic to stroznie, tak aby nie rozkalibrowac ich np. śrubokrętem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodom Child Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Dzięki za rade :D , mnie też się wydaje że to zanieczyszczenie. Jak tylko znajde wolny czas rozbiore gaźnik i zobasze co da sie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterwkz Opublikowano 7 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2006 wystarczy ze sposcisz paliwo z gaznikow (srubka w kazdej komorze gaznika)! potem pali jak talala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szulbor Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 WItamwg mnie moga byc 2 powody: pierwszy to jak wyzej zanieczyszczony gaznik (przydmuchac sprezarka i bedzie ok) moze to woda sie ostala czy w jakis inny magiczny sposob sie dostala do gaznika przez co sie nie spala(jak kazdy wie woda sie nie pali) rozwiazanie wlac "kielicha" do zbiornika (to nie zart) a jak komus szkoda vodki to mozna denaturat tanszy:P on wymiesza sie z woda i sie spali 2gi powod to moze byc olej w dole silnika (korobowow i tamte okolice) przepalales moto w zimie?? jak nie to to moze byc wlasnie to. olej sie "zastal" proponuje "przeciagnac" na biedu moto pare -dziesiet -set metrow spokojnie nie zatrzecei silnika a powinno pomoc i wkoncu odpalic z pychumam nadziejej ze pomogło cos pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IG x] Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Ostatno kumpel mial problem z odpaleniem FZR600. Wykrecilem swiece, wyczyscilem dokladnie, i podgrzalem na palniku, Zapalil od razu!! Ale nic mu nie kapalo z zaworka. :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi