Skocz do zawartości

Tandeta czy orginał - kosz sprzegłowy u cz350

asdx21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tym razem mam problem z jakością czekiego - polskiego "wynalazku" 0 kosza sprzęgłowego do jawy cz 350, a zatem : kupiłem niedawno nowy w super stanie kosz sprzęgł. , zalożyłem go , przejechałem jakieś 4-5km (dość szybkiej jazdy) , ale coś się stało (teraz nie ważne - nie ma to nic wspólnego z tą sprawą) i musiałem go śćiągnąć i jak sie okazało że "mosiężna" tuleja (ta nieruchoma w koszu , ma specyficzny kolor - brązowo miedziany) w koszu sprzęgłowym jest gładka (orginalnie była i miała byc dalej prążkowana]). Mam też stary kosz w którym po 18tys. km dalej można bylo wyczuć "mikro górki" w środku kosza. I teraz nie wiem czy tak ma być , a w najgorszym przypadku gdzie można kupić nieużywane , w y t r z y m a ł e kosze. Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie. Z góry dziękuje.

jest gładka

Mógłys jaśniej napisać o jaką część chodzi?? jeśli o tulejke ślizgową ,bo tam tylko taka jest zrobiona z brązu (może mosiądzu, nie wiem) to ona powinna mieć gładką powierzchnie wew, natomiast na współpracującej z nią tulejce stalowej powinien być nacięty rowek smarującu. Ale zadnych "prążków" czy czegoś podobnego

wlasnie na tej tulejce z mosiądźu wyczuwać mikro prązki czy rowki!!!

a niby po co one by tam miały być ?? jeśli takie są na nowej częsci i są one rzeczywiście bardzo małe to IMHO są to niedokładnosci obróbki

kanaliki które mają lepiej doprowadzać olej między tuleje a kosz sprzęgłowy bez tego by miała bardzo kiepskie smarowanie

Do tego właśnie służy rowek smarujący naciety na tulejce STALOWEJ

Natomiast tulejka brązowa wprasowana w kosz powinna być gładka, wszelkie nierówności spowodują przyspieszone zużycie

Rozio ma racje. Dwie powierzchnie gladkie pomiedzy ktorymi znajduje sie olej moga przeniec wieksze naciski w porownaniu z dwoma powierzchniami nierownymi (posiadajacymi rozne wystepy). W przypadku plaskich powierzchni film olejowy jaki sie tworzy i za pomoca ktorego sa przenoszone obciazenia nie jest tak szybko zrywany jak w przypadku nierownych powierzchni..

Jak myslice dlaczego czopy walow korbowych z lozyskowaniem slizgowym (panewki) sa bardzo gladkie ?

trzymaliście kiedyś w ręce kosz sprzęgłowy do jawy cz350??? jak kupisz nowy to są w mosiądzowej tulejce w koszu takie małe kanaliki wyczuwalne najlepiej tylko palcem. ja jak go kupiłem to też takie miał , ale po założeniu go do jawy i przejechaniu ok. 4-5km , ta powierzchnia była już gładka. czyli wniosek - w nowym kupionym koszu ta mosiądzowa tuleja się szybko ściera. aha, jak miałem założny ten nowy kosz to jawa miała znacznie większe drgania niż kiedy miałem założony stary kosz.

Jezeli wytarly Ci sie te niby "male kanaliki" no to tuleja ma wiekszy luz i kosz lata. Stara widocznie byla lepiej spasowana. Moim zdaniem to te tuleje mosiezne powinny byc wykonywane wstepnie a pozniej samemu obrabiac dokladnie pod wymagany wymiar.(tak jak to zwykle bywa z tulejkami zwrotnic, korbowodow, skrzyn biegow itp) A jezeli producenci taka lipe odstawiaja to lepiej dorabiac te tuleje we wlasnym zakresie z odpowiednim pasowaniem i chropowatoscia powierzchni.

Stąd wniosek - że polskie kosze po regeneracji to tandeta!!! Mój "nowy" kosz własnie byl po takowej regeneracji. Stąd większe drgania brały się własnie z wytartej mosiądzowej wkładki kosza. Więc uważajcie!