Skocz do zawartości

30 dni na rejestracje Niemca?

thefex
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

wiem, ze temat jest oklepany, ale jutro jade ogladac moto i musze wiedziec, co jest potrzebne do rejestracji sprowadzonego z niemiec sprzeta.

wiem, ze musi byc:

1. brief (bez gwiazdek ani obcietego rogu)

2. abmeldung (wymeldowanie? -jakas zielona karta?)

3. umowa kupna-sprzedarzy

czy mam tylko 30 dni na rejestracje takiego motocykla, czy moge go zarejestrowac kiedy mi sie podoba?

bo jezeli opcja nr 2, to bym sobie poczekal do maja az stanieja te karty pojadzu (o ile w ogole stanieja..)

czy musze placic cło, akcyze i vat? wiem, ze z vatem to sie idzie do urzedu skarbowego i wydaja zaswiadczenie za chyba 150 zl, ze jestem zwolniony z vatu... ale co z cłem i akcyza? musze miec jakies zaswiadczenia?

gdzie tlumaczenia zalatwiac?

z gory dzieki za info

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

najlepiej nie wpisywać daty na umowie

to fakt, ale jak niemiec nie zgodzi sie zeby bez daty bylo to mozesz umowe w domu od nowa napisac ;) z inna data, nie raz przecwiczone ;)

poza tym od maja niby karta pojazdu ma byc za 70pln, z tym ze maja wprowadzic tzw. podatek ekologiczny w wys. 500-1000pln dokladnie nie wiem ile-slyszalem wiec niekoniecznie od maja musi byc taniej znajac pomyslowosc naszych urzednikow :D :D ;)

czy mam tylko 30 dni na rejestracje takiego motocykla, czy moge go zarejestrowac kiedy mi sie podoba?

A jak niby udowodnią ci, że motocykl kupiony pół roku temu nie został przywieziony wczoraj? 30 dni masz na rejestracje od DNIA PRZYWIEZIENIA na teren RP.

no udowodnic moga brief jest wydawany na granicy tam moze byc data pozatym napewno gdzies sa dokumenty z odprawy granicznej i jak by chcieli to by sie doszukali :P

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

brief jest wydawany na granicy

Brief dostajesz od właściciela.

pozatym napewno gdzies sa dokumenty z odprawy granicznej

Nie ma czegoś takiego, kontrolowanych jest zaledwie kilka % pojazdów i to w dodatku wyrywkowo i nikt nie sporządza jakichś protokołów.

czy musze placic cło' date=' akcyze i vat? wiem, ze z vatem to sie idzie do urzedu skarbowego i wydaja zaswiadczenie za chyba 150 zl, ze jestem zwolniony z vatu... ale co z cłem i akcyza? musze miec jakies zaswiadczenia?

gdzie tlumaczenia zalatwiac?[/quote']

Tłumaczenia musisz załatwić u tłumacza przysięgłego. Kosztuje to kolejne 130 zł (przynajmniej w Warszawie). Potem robisz wszystkiego po 2 kopie. Musisz zrobić przęgląd motocykla w kraju co nie wiem ile jeszcze kosztuje, bo sie tu zatrzymałem, narazie. Nastepnie idziesz do urzędu skarbowego z PIT-em24 i bulisz 150 zł na rzecz urzędu miasta (w skarbówce) . Cło i akcyza na motocykle nie istnieją bez wzgledu na pojemność. Potem idziesz do urzędu komunikacji i już normalnie rejestrujesz, i dostajesz za 500 zł ( :) ) te legendarną kate pojazdu i jazda w drogę. Jestem taki oblatany, bo też rejestruje sprzęt z niemiec.