thefex Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 wiem, ze temat jest oklepany, ale jutro jade ogladac moto i musze wiedziec, co jest potrzebne do rejestracji sprowadzonego z niemiec sprzeta.wiem, ze musi byc:1. brief (bez gwiazdek ani obcietego rogu)2. abmeldung (wymeldowanie? -jakas zielona karta?)3. umowa kupna-sprzedarzy czy mam tylko 30 dni na rejestracje takiego motocykla, czy moge go zarejestrowac kiedy mi sie podoba?bo jezeli opcja nr 2, to bym sobie poczekal do maja az stanieja te karty pojadzu (o ile w ogole stanieja..) czy musze placic cło, akcyze i vat? wiem, ze z vatem to sie idzie do urzedu skarbowego i wydaja zaswiadczenie za chyba 150 zl, ze jestem zwolniony z vatu... ale co z cłem i akcyza? musze miec jakies zaswiadczenia? gdzie tlumaczenia zalatwiac? z gory dzieki za info Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz26 Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 najlepiej nie wpisywać daty na umowie i zacząć cały proces rejestracyjny w odpowiednim dla siebie momencie i portwela czyli w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopmen Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 najlepiej nie wpisywać daty na umowieto fakt, ale jak niemiec nie zgodzi sie zeby bez daty bylo to mozesz umowe w domu od nowa napisac ;) z inna data, nie raz przecwiczone ;) poza tym od maja niby karta pojazdu ma byc za 70pln, z tym ze maja wprowadzic tzw. podatek ekologiczny w wys. 500-1000pln dokladnie nie wiem ile-slyszalem wiec niekoniecznie od maja musi byc taniej znajac pomyslowosc naszych urzednikow :D :D ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulus Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 ale podatek ekologiczny podobno ma niedotyczyc motocykli tylko samochody.... tak ja slyszalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 czy mam tylko 30 dni na rejestracje takiego motocykla, czy moge go zarejestrowac kiedy mi sie podoba? A jak niby udowodnią ci, że motocykl kupiony pół roku temu nie został przywieziony wczoraj? 30 dni masz na rejestracje od DNIA PRZYWIEZIENIA na teren RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil1005 Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 A jeśli motocykl nie jest zarej. w tym terminie to co? płąci się jakąś karę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 no udowodnic moga brief jest wydawany na granicy tam moze byc data pozatym napewno gdzies sa dokumenty z odprawy granicznej i jak by chcieli to by sie doszukali :P Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 brief jest wydawany na granicy Brief dostajesz od właściciela. pozatym napewno gdzies sa dokumenty z odprawy granicznej Nie ma czegoś takiego, kontrolowanych jest zaledwie kilka % pojazdów i to w dodatku wyrywkowo i nikt nie sporządza jakichś protokołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blood_diavolo Opublikowano 28 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2006 czy musze placic cło' date=' akcyze i vat? wiem, ze z vatem to sie idzie do urzedu skarbowego i wydaja zaswiadczenie za chyba 150 zl, ze jestem zwolniony z vatu... ale co z cłem i akcyza? musze miec jakies zaswiadczenia? gdzie tlumaczenia zalatwiac?[/quote'] Tłumaczenia musisz załatwić u tłumacza przysięgłego. Kosztuje to kolejne 130 zł (przynajmniej w Warszawie). Potem robisz wszystkiego po 2 kopie. Musisz zrobić przęgląd motocykla w kraju co nie wiem ile jeszcze kosztuje, bo sie tu zatrzymałem, narazie. Nastepnie idziesz do urzędu skarbowego z PIT-em24 i bulisz 150 zł na rzecz urzędu miasta (w skarbówce) . Cło i akcyza na motocykle nie istnieją bez wzgledu na pojemność. Potem idziesz do urzędu komunikacji i już normalnie rejestrujesz, i dostajesz za 500 zł ( :) ) te legendarną kate pojazdu i jazda w drogę. Jestem taki oblatany, bo też rejestruje sprzęt z niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi