bronek Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Ktoś już tu na forum napisał że DOT 3 i 4 mozna zamiennie stosować a nawet 4 i 5 ale nie 4 i 5,1 bo mogą być problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zachtomasso Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Rzeczywiście było juz o tym na 4rum oraz tu: http://www.hamulce.net/plyny.htm 4 i 5,1 bo mogą być problemy Ale ja to zrozumiałem inaczej niż bronek tzn: DOT3 -> DOT4 -> DOT5.1 -- mieszalne ze sobą, na tej samej bazie i różnią się coraz wyższą tem. wrzenia, higroskopijne, niszczą lakier. DOT5 - niemieszalny z powyższymi, oparty o w pełni sysntetyczną bazę silikonową, pierwsze z nich mogły niszczyś połączenia gumowe (obecne już nie), obojętne dla lakieru, trudniejszy do dostania niż tradycyjne, nie jest higroskopijny. To w skrócie moje wnioski z lektury. Poprawcie mnie jeśli cos pomieszałem, żeby nie wprowadzać w błąd (mam nadzieję że jednak nie namieszałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Na szczescie nie pomieszales, jak koledzy wyzej - DOT 5 nie miesza sie z innymi, a stosowanie DOT 5.1 ma sens w sporcie, ale nie w normalne eksploatacji gdzie najlepszym kompromisem miedzy jakoscia a cena jest DOT4.5.1 ma najwyzsza temp wrzenia, ale tez najwyzsza higroskopijnosc i cene. Tak ze zuzywa sie szybciej niz 4, za to kosztuje drozej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2006 no tak teraz to i ja zwątpiłem :D może mi się coś popier....o z tym 5 i 5.1 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi