Groszek Opublikowano 16 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 W całej rozciągłości zgadzam sie ze zbyhem. W ogóle nie wiem skąd i po co u Was ten pomysł z ręcznym . poza tym też jesetm zdania, że jak się dobrze przyjrzysz' date=' na ok 0.6 sec. przed uslizgiem zapalają się światla stopu.[/quote']i mam też tylko jedna konkluzję, dokładnie taką:Cycki opadaja. Naprawde' date=' zauwazylem na tym 4um, ze mnostwo z nas uwaza sie za pempek swiata. Kazdy chce nas zabic, popisac sie przed nami czy cos w tym stylu. Wszyscy kierowcy maja na celu zamordowanie jak najwiekszej ilosci motocyklistow, a na burtach samochodow stawiaja sobie czarne stempelki. Opanujcie sie. To byl po prostu wypadek. Koles sie zagapil, auto z przodu zaczelo sie zblizac, kolo zareagowal na wyrost, zablokowal kola jednoczesnie je skrecajac. Fura zaczela sie obracac bokiem, gosc spanikowal i zamiast odpuscic heble, by odzyskac kontrole, cisl je ile sie da dalej jak ostatnia ci*a. I tyle. To ze byl tam motocyklista, to czysty zbieg okolicznosci... [/quote'] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 Nikt nie bierze pod uwagę sytuacji że gość np. zobaczył stację benzynową, znajomą laskę, żonę z sąsiadem :idea: po prawej i postanowił skręcić nie bacząc na nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacher Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 Uważam to za najwiarygodniejszą wersję tego wypadku. Cycki opadaja. Naprawde' date=' zauwazylem na tym 4um, ze mnostwo z nas uwaza sie za pempek swiata. Kazdy chce nas zabic, popisac sie przed nami czy cos w tym stylu. Wszyscy kierowcy maja na celu zamordowanie jak najwiekszej ilosci motocyklistow, a na burtach samochodow stawiaja sobie czarne stempelki. Opanujcie sie. To byl po prostu wypadek. Koles sie zagapil, auto z przodu zaczelo sie zblizac, kolo zareagowal na wyrost, zablokowal kola jednoczesnie je skrecajac. Fura zaczela sie obracac bokiem, gosc spanikowal i zamiast odpuscic heble, by odzyskac kontrole, cisl je ile sie da dalej jak ostatnia ci*a. I tyle. To ze byl tam motocyklista, to czysty zbieg okolicznosci...[/quote']Sam lepiej bym tego nie ują :lol: klaudiusz mm rację, ręczny jest skuteczny ale przy małych prędkościach, a nie na autostradzie. Szkoda tylko motocylkistki, nic nie zawiniła...mam nadzieję, że nic jej nie jest :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomaszek Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 Tu jest ewidentnie wina kierowcy, ale widać, że moment przed blokadą kół kilka razy naciska na hamulec (mruga stopami). Czyli chciał zachamować i może mu zblokowało coś tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed72 Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 Czytajac poprzednie wypowiedzi o tych hamulcach recznych i jak mozna bylo odbic w lewo... itp mam wrazenie ze kto kolwiek to pisal nigdy nie bral udzialu w wypadku i nie ma zielonego pojecia co pisze. Owszem moze byl sposob ominiecia tego samochodu ale musial by to byc ktos jak Rossi czy Colins no i oczywiscie musial by sobie zdawac sprawe ze auto jadace z przodu przed nim moze wykonac niespodziewany manewr na jego pas. Nas zwyklych zjadaczy chleba( chociaz co niektorzy pewnie sie obraza) przed taka sama sytulacja mogla by uchronic jedynie zimna krew i kupa szczescia szczescia przez duze S. Co do faceta w aucie to dlaczego tak sie zachowal jest wiele, mogl rozmawiac przez komorke, czy poprostu sie zagapil. On tylko wie co zapier...... Nikt nie zna dnia i godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandzior Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 Owszem moze byl sposob ominiecia tego samochodu ale musial by to byc ktos jak Rossi czy Colins no i oczywiscie musial by sobie zdawac sprawe ze auto jadace z przodu przed nim moze wykonac niespodziewany manewr na jego pasciężko by było. równie dobrze w początkowej fazie uslizgu Civic mógł odpuścic heble i odruchowo skontrować kierownicę. wówczas duże szanse,że znalazłby się na lewym pasie :| amatorsko ścigałem się troszkę samochodem (rok temu wygrałem eliminację automobilklubu szczecińskiego-ahh ta skromność :oops: ) i często analizuje sytuacje wypadków (nowe hobby?). sądząc po gwałtowności obrotu mocno prawdopodobnym jest, ze nie zahamowało lewe przednie koło. efekt takiego zachowania jest dokładnie jak na filmie. nie było bujania autem, zarzucania, czy miekkiego pobocza (chyba ze np.olej pod lewymi kolami), przy prostolinijnym torze jazdy pojazd został gwałtownie wybity ze swego toru jazdy. przy uzyciu wyłącznie ręcznego(sprawnego),co eliminuję,oraz takiej prędkości, auto obróciłoby sie co najmniej o 180stopni. inaczej dzieje się, gdy w poslizgu na ręcznym po ustawieniu pod katem 90stopni wsciskamy nozny, ale to zachowanie także wygląda inaczej niz na filmie. myslę, że Civic ma nieco podobną geometrię do Toyoty Corolli która jeździłem, więc dla wyżej opisanych manewrów chyba mam porównanie :Dtu wyraźnie lewa strona "chciała jechać" podczas gdy prawa zaoponowała "full stop". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nika Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 zauważcie że:1. zanim pojawia się dym spod tylnego prawego koła' date=' samochód już zmienia kierunek jazdy.2. koła są skierowane w prawo, dopiero później je prostuje3. dym spod przedniego prawego koła pojawia się dopiero wtedy gdy samochód idzie bokiem. Wnioskuję że idiota zaciągnął ręczny jednocześnie skręcając w prawo[/quote']e tam idiota chcial walnac popisowke pewnie tzw "Altonena" :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilek Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Z filmu za bardzo nie wdać czy mu opona szczeliła! ja jadąć swoim Fordem Focusem wersja USA na nowych 3 tygodniowych zimówkach ( Kormoran - prosze ich nie kupywac ) po wyjściu z zakrętu dokładnie po przejechaniu jakis 100m pekła mi lew przednia opna i automatycznie ściagło mnie do rowu. Ułamki sekund nie wiadomo co robic -MASAKRA, dodam że asfalt był suchy!Salon wycenił koszt naprawy na 22,500zł! i coz dodać:" Taki był ładny amerykański" Cytuj Pozdrawiam Ilek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekk Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Nie filozuj tak ABG !! Ile jezdzisz na moto?? Tam nie bylo miejsca na takie manewry Dziewczyna zrobila to co zrobilaby wiekszosc z Nas-odbila w prawo bo taki byl Jej odruch bezwarunkowy Trzeba naprawde sporo km nastukac zeby wyrobic w sobie nawyk brania w takich sytuacjach przeszkod od d**y strony Wypowiedz dotyczy ABG "Przyjrzałem się....na moje oko, odbicie w lewo uratowałoby ją na 99%." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemoo Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Nie filozuj tak ABG !! Ile jezdzisz na moto?? Tam nie bylo miejsca na takie manewry Dziewczyna zrobila to co zrobilaby wiekszosc z Nas-odbila w prawo bo taki byl Jej odruch bezwarunkowy Trzeba naprawde sporo km nastukac zeby wyrobic w sobie nawyk brania w takich sytuacjach przeszkod od d**y strony Wypowiedz dotyczy ABG "Przyjrzałem się....na moje oko, odbicie w lewo uratowałoby ją na 99%." zgadzam się trzba troche nad sobą popracować żeby zmianic te odró :D :!: chy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^lunatyk^ Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) Powiem tak.. oglądnąłem jeszcze kilka razy ten film i doszedlem do wnoisku że ten gość jest nienormalny... Wyhamowałby przed tym autem z palcem w D. A zaciągnął ręczny, bo gdyby miał zamiar tylko zahamować to po co by skręcał koła? Kiedy zaczął hamować to auto jadące przed nim na jego pasie i na pasie obok, byly na tej samej wysokości, więc zmiana pasa ruchu by mu nic nie dała... więc a akcie desperacji zaciągnął ręczny. A wątpię żeby gościowi w kilkuletnim aucie (tak jak ktoś wcześniej powiedział, pewnie z ABS) hamulce działały jak w starym poldku :) hehehe nie no serio rozwalacie mnie :biggrin: 1. awaria układu hamulcowego2. zawracanie na ręcznym. Ludzie na jakim wy świecie żyjecie :crossy: Postawcie się na jego miejscu i robi się wszystko jasne. Jedzie sobie pełen lansik, komóra w łapie i nagle " o ku*wa" i zderzak poprzedzającego auta rośnie mu w oczach. Z racji doświadczenia i kilometrów zrobionych w trasie PAKUJE HEBLE DO DECHY i widać dym spod tylnych ( tylnich ?) kół bo tak jak w motocyklu przód dociążony tył odciążony i to właśnie on traci pierwszy przyczepność, następni przyczepność traci przód. Z racji również swojego wielkiego doświadczenia na drodze nasz klient wyrzuca telefon w bok ( widać przez boczną szybę przyjrzyjcie się w tej samej sek co zużyte lewe okładziny! ) i na zablokowanych kołach próbuje uciec na prawy ( sąsiedni ) pas bo jest więcej miejsca do wyhamowania. I momentalnie staje się coś strasznego. Nasz przedoświadczony zawodnik widzi " Tyyyy no ku*wa przecież wyhamujeee ! "odpuszcza heble..... niestety....przednie koła odzyskują przyczepność a ponieważ są skręcone auto robi wypaśnego ( serio podobał mi się ) pirueta o 180 stopni. Dziwi mnie tylko jeden fakt... Auto po odpuszczeniu hebla powinno wystrzelić jak z procy w kierunku skręcenia, zawsze byłem tego przekonany ale widzę, że jednak można wprowadzić w poślizg auto w ten sposób. Dla niedowiarków proponuje kawałek pustego placu rozpędzić auto do 70km/h zablokować koła skręcić lekko zablokowane koła i odpuścić heble. Panowie ... to są podstawy które trzeba znać poruszając się autem. :biggrin: Edytowane 27 Lipca 2008 przez ^lunatyk^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) Yo! Nie odpuscil hebli. Samochod zupelnie inaczej by sie zachowal.Moim zdaniem skrecil w prawo jednoczesnie wrzucajac heble na maksa. Samochod rzucilo w rotacje nim przod zblokowalo i finisz. A temat byl juz dawno zapomniany. Pzdr Edytowane 27 Lipca 2008 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^lunatyk^ Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 jeżeli by było tak jak napisałeś to auto powoli by obracało a nie tak jak tutaj buuum i auto odwrócone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi