Skocz do zawartości

Olej do filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześc wszystkim

Mam nadzieje że dobrze umieściłem post.

Problem jaki napotkałem ździwił mnie i chciałbym rozwikłać go!

Dzisiaj zamierzałem przeczyścic filtr powietrza w moim motorku(derbi Senda SR 50) i z racji tego że dziś jest niedziela i że sklepy są pozamekane pojechałem na CPN i chciałem tam kupić ,,olej do filtra''.Jednak że gośc na stacji nie mógł mnie zrozumieć i po krótkiej(nieudanej) próbie wytłumaczenia mu co to jest ten olej do filtra gośc zapytał sie do czego to mi a ja odparłem że do motoru. A on powiedział że do motoru to nie mają

I tu moje pytanie czy nie ma różnicy pomiędzy olejem do filtra do samochodu a olejem filtra do motoru? Chciałbym to kupić jutro(w poniedziałem) i nie zamierzam się z tym problemem znów spotkać.

Mam nadzieje że mnie zrozumieliście. Pozdrawiam

Chodzi Ci o olejek do konserwacji filtra którym sie go konserwuje ? Popytaj w dobrych sklepach motoryzacyjnych' date=' powinni mieć takie rzeczy. A co do różnicy, to niewydaje mi sie aby jakieś były ...[/quote']

Tak właśnie chodzi mi o olej do konserwacji filtra.

Dzisiaj niestety sklepy były zamkniete, dlatego zajechałem na CPN. POZDRO

• Administrator
a tak zapytam jaki masz tam filtr ? (gabkowy papierowy siatkowy )

Przecież gdyby miał papierowy to by nie pisał o oliwieniu :roll:

Co do oleju - różnice są w lepkości. Olej do filtrów po to jest olejem do filtrów, a nie np. do silnika czy skrzyni, ze dzięki odpowiednio dobranej lepkości optymalnie chroni filtr przed kurzem, wodą i innym paskudztwem, które mogłoby się przedostać z air-boxa dalej.

Nie kombinuj, kup olej do filtrów. Półlitrowe opakowanie wystarczy Ci na 1 sezon co najmniej (a zwykle znacznie dłużej), a koszt to 35 zł. Jak nie ma w Twoim mieście to zamów gdzieś przez net.

pzdr

jak juz zajechales na ten cpn i chciales poleciec po kosztach to mogles goscia zapytac o olej do zwyklej kosiarki bo ma klase lepkosci Sae30 a taka zalecana jest przez producentów gąbek

PS. ale to jest hardcore i ostatecznosc, kupuj olej tak jak Dominik radził, a jak latasz w terenie to na dodatek kup olej specjalnie przeznaczony do off-roadu