Skocz do zawartości

Zestaw ćwiczeń dla lajkonika

VAT
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przyznam sie na wstepie i bez przymusu, ze kupilem wlasnie honde cbr 600f2. To moj pierwszy motocykl, choc nie pierwszy na ktorym siedzialem i jechalem (wczesniej karnalem sie paroma sprzetami vt500, gs500, sportster 1200). Mam swiadomosc, ze moje umiejetnosci w poslugiwaniu sie jednosladem sa znikome. Jednoczesnie jednak, aby zwiekszyc swoje szanse na przezycie sezonu, chcialbym prosic was o wskazanie paru cwiczen (manewrow), dzieki ktorym moglbym wprawic sie choc troche w motocykl. Nie mam juz 18 lat, mam pewne doswiadczenie samochodziarskie w poruszaniu sie po drogach, tego co mi brakuje to umiejetnosci w jezdzie motocyklem. Owszem potrafie o dziwo poruszac sie maszyna po miescie i na trasie ale wiem, ze mnostwo rzeczy robie nie tak.

Chcialbym sie doskonalic. Wiem np, ze zakret w ktorym o malo nie zesralem sie w gacie (zaskoczyl mnie profil luku i nierownosci musialem uciekac na drug pas), mozna bylo zrobic +50 km/h wiecej w calkowitym spokoju.

Z lektury archiwalnych postow i przyklejonego postu "podstawy..." dowiedzialem sie paru rzeczy o kanterstering itp., zatrzymaniu i ruszaniu bez podpierania, 8-ki na dwojce, przegazowki (wiem o co lata ale jakos). Usiluje sobie przypomniec rady W.Kwasa zamieszczone w starych motocyklach.

Zwracam sie do was doswiadczonych motocyklistow o podanie paru wskazowek, porad. Obiecalem sobie, Zonie i mojemu 6miesiecznemu Synkowi, ze nie bede szarzowal i bede staral sie doszkolic.

chyba przede wszystkim nauka skutecznego hamowania (tylko lepiej poczekać na temperatury pow. 10 stopni + suchy, czysty, przyczepny asfalt :) ) , później pokonywanie zakrętów i nauka hamowania w zakręcia ( w wielu moto efekt prostowania sie moto przy hamowaniu w zakręcie)

ogólnie do nauki najlepsza jazda w terenie :mrgreen:

przewertuj sobie cały dział "szkoła jazdy" - lepiej się uczyć na cudzych błędach :)

SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected]