Skocz do zawartości

Dywersja '92 - odpalanie - co to moglo byc?

rzoov
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Jakis czas temu bylo tak:

chce odpalic (na zimno), wciskam starter - kreci kreci nagle cos jakby dupnelo od silnika i zdechl. Poczekalem chwilke, znowu wciskam starter - jedynie jakis pojedynczy stuk i nic. Mysle sobie - no to pojechalem. Po chwili kranik na PRI, znowu stacyjka, RUN i starter - odpalil bezproblemowo, jak zwykle. Przestawilem kranik na ON i wg mnie wszystko gralo, silnik chodzil normalnie. Od tego zdarzenia zrobilem dobre kilkaset km, wielokrotnie odpalajac zimne i cieple moto - problem sie nie powtorzyl, nie zauwazylem tez zadnych niepokojacych objawow.

Teraz jednak przyszla zima wiec czas na rozmyslanie o motorku :D . Dlatego mam prosbe do bardziej doswiadczonych o jakas opinie - co to moglo byc i czy warto sie tym przejmowac?

Ja tam nie uważam się za bardziej doświadczonego, ale mogę przypuścić, że dzwięk ten pochodził od sprzęgła jednokierunkowego. Nie przejmuj się tym chyba, że będzie się częściej zdarzało.

Pozdr

o widzisz - sprzeglo (nie wiem jak to sie ma do jednokierunkowego :D ale co tam)/skrzynia to moze byc to, bo aktualnie mam zdemontowany czujnik pod klamka sprzegla i bez luzu nie odpale.

Moze jakims cudem wskoczyl bieg (ale nie do konca bo lampka neutrala sie palila), nie mam tego czujnika wiec to by tlumaczylo czemu zgaslo i nie chcialo zaraz potem odpalic. Z tym kranikiem to zamieszalem bo nie mialem lepszego pomyslu :-D i z tego co sobie przypominam wyszukalem jeszcze raz luz - czyli odpalil bez problemu.

Dzieki :!: