Skocz do zawartości

Fazer to jest to! ( FZS , FZ )

Rekomendowane odpowiedzi

A ja chcę kupić żarówki Philips Silver Vision +100%.

Mam nadzieję, ze sie sprawdzą i że bedzie to udany zakup :icon_mrgreen:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=125267527

Ciekawe, ciekawe. Daj znać jak się spisują i jak wygląda to +100% w rzeczywistości.

Boniek

gg 644826

Yamaha TDM900

Bikepics // Nefre FCI // lotnictwo.net.pl

Ciekawe, ciekawe. Daj znać jak się spisują i jak wygląda to +100% w rzeczywistości.

Wczoraj regulowałem znowu swiatła. teraz chce kupić lepsze żarówki.

Mam tylko nadzieję, że te philipsy nie wpłyna negatywnie na odbłyśniki.

Najlepszym dowodem na istnienie obcej inteligencji w kosmosie jest to, że nas nie odwiedzają...

jutro odbieram moto z serwisu, w sumie to ponad 3 tygodnie już nie jeździłem. wszystko przez nakrętkę na zębatce, która się odkręciła... w między czasie za to kupiłem kompletny dekiel z wysprzęglnikiem za 30 EUR (razem z wysyłką) a nówka kosztuje jakieś 250 EUR (bez wysyłki) :icon_mrgreen:, jak ktoś chce to mam stary na sprzedaż z wysprzęglnikiem zrobionym "na stałe" (bez regulacji)...

przy okazji zrobiłem sobie nowe sprzęgło, więc zostanie mi tylko wymiana oleju na nowy sezon i jak dobrze pójdzie kupno nowych laczków...

sry za OT, ale musiałem się wygadać... nie mogę się doczekać jutrzejszego popołudnia

Ario będziesz kupował nowe opony ??

Co masz zamiar tam wrzucić ??

Na przyszły sezon będe chciał wrzucić nowy komplet opon i przyznam szczerze, że w tej materii jestem kompletnie zielony.

Z przodu mam Dunlopa, nawet nie wiem jaki model, pomimo znacznego zużycia sprawuje się rewelacyjnie i nie moge mieć zastrzeżeń. Jednak z tyłu mam Metzeler MeZ4. Założna jako nówka, ale opona jest tragiczna, bo na deszczu zachowuje się bardzo "widowiskowo" i przy niższych temperaturach jest mocno nieprzewidywalna. Co z tego że wolno się zużywa skoro czuję sie na niej niepewnie.

Mięcha jest na niej jeszcze sporo, ale chciałbym zmienić jednak na inny komplet.

Co polecają doświadczeni "Fazerowcy" ??

Chodzi mi raczej o opony sportowo-turystyczne. Żeby moto prowadziło sie pewnie w Naszych warunkach drogowych i klimatycznych, no i żeby miały jakiś sensowny okres użytkowania przy niezbyt dynamicznej jeździe (czasami tylko szaleję :D )

Najlepszym dowodem na istnienie obcej inteligencji w kosmosie jest to, że nas nie odwiedzają...

powiem tak, dla mnie najważniejsza zostaje cena (niestety), w Niemcowni znalazłem komplet Pirelli Diablo 110/160 za 160 EUR jakoś, mają jednak indeks prędkości do 210 km/h, ale to nie powinno przeszkadzać.

jeżeli nie masz ograniczeń cenowych aż tak mocnych to kup ME Z6, bo czytałem, że przebiegi w granicach 10 000 - 15 000 km są na nich normą.

za laczkami będę rozglądał się na jesieni... wszystko zależy od kasy

sprawdziłem...

110/70-17TL 54H Pirelli SP. DEMON FRO M 58.10 €

160/60R17TL 69H Pirelli DIABLO 106.20 €

chyba ok?

Wezmę te ME Z6 pod uwagę.Cena tych Pirelli korzystna moim zdaniem :D

Czytałem trochę o Michelin Pilot Road i wynika, ze udało się zachować w miarę sensowny kompromis pomiędzy własnościami trakcyjnymi a żywotnoscią opony.

Będę musiał sprawdzić ceny :flesje:

Ja tez mam dylemat z oponkami-

Dlatego dołacze sie do pytania, ale w planach mam zakup kompletu lub tylko tyłu, na moto-bazarze który we wrocławiu jest 24.09, - jednak raczej bede na krakowskim 30 września.

Edytowane przez CiasnyBaniak

110/70-17TL 54H Pirelli SP. DEMON FRO M 58.10 €

160/60R17TL 69H Pirelli DIABLO 106.20 €

chyba ok?

A co z indeksem prędkości? H to jest do 210 kmh, natomiast wg serwisówki powinien być indeks W czyli do 270 kmh. Niestety wraz z indeksem rośnie też cena opony. Sam miałem zamiar kupić właśnie tego Demona na przód, ale jak zczaiłem się, że indeks nie pasuje zakupiłem D208.

Boniek

gg 644826

Yamaha TDM900

Bikepics // Nefre FCI // lotnictwo.net.pl

Widze nas przeniesli na stały dział, "ważne tematy" :wink: i to na pierwszą pozycje- wyprzedzamy nawet "panny":icon_razz:

Fazer 600 to jest to ...:icon_razz:

Super :smile: - miło :lalag: ale przyznam sie, że na początku nie mogłam zlokalizować. gdzie jesteśmy. Oj... blondyna ze mnie :D :flesje:

A co z indeksem prędkości? H to jest do 210 kmh, natomiast wg serwisówki powinien być indeks W czyli do 270 kmh. Niestety wraz z indeksem rośnie też cena opony. Sam miałem zamiar kupić właśnie tego Demona na przód, ale jak zczaiłem się, że indeks nie pasuje zakupiłem D208.

no właśnie, wyższy indeks i cena szybuje w górę. ja zadałem sobie pytanie jak często jeżdżę >200 km/h - odp. baaaardzo rzadko, więc indeks 210 km/h spokojnie mi wystarczy!! nie wiem jakie przełożenie na trwałość opony mają indeksy, ale i tak nie byłoby mnie stać na droższe laczki, więc maks co mogę kupić to 210 km/h - jeżeli w ogóle uda mi się je kupić :buttrock:

witam :biggrin:

jeżeli już o oponach mowa to mam takie pytanko:

jak to jast z wrazliwością Fazera na zuzycie przedniej opony????

od jakiegoś czasu moja maszynka zaczęła troche wężykować przy prędkościach pow. 190km/h, i nie wiem czy to wina złego wyważenia tylnej opony(niedawno wymieniałem), czy może ma na to wpływ "kończąca się" przednia opona (pomimo że bieżnik nie osiągnoł jesze minimalnej wys.)

z przodu mam Bridgestone'a (Baracuda 110/70), a z tyłu Macadam'a 170/55

POZDR.

Mam u siebie dokładnie to samo.

Opona zużywała się "normalnie" jednak im bardziej grubość bieżnika zaczęła zbliżać się do wartości granicznej tym bardziej opona zaczeła się "ząbkować".

Motocykl do tej pory szedł jak po sznurku, a po puszczeniu kierownicy nie obserwowałem nawet minimalnego trzepotania kierownicy.

Teraz jest zupełnie inaczej. Po puszczeniu kierownicy w przedziale prędkości 80-100km/h widać delikatne trzepotanie kierownicy i przypuszczam że im szybciej, to zjawisko wzmaga się bardziej, ale nie próbowałem ze względów bezpieczeństwa :P

Polecam sprawdzić:

- ciśnienie powietrza ;)

- czy bieznik się ząbkuje

- luz na łożyskach główki ramy

- sprawdż też czy maszyna nie buja sie w długich i szybko pokonywanych łukach, to może wskazywać na zużyte łożyska wahacza, ale wątpię żeby to było to.

- jeżeli nigdy nie wymieniałes oleju w lagach to radzę to zrobić.

Chyba na 'preclach" znalazłem takie info, że nawet zbyt "miękki" widelec w jakimś stopniu przyczynia sie do zabkowania bieznika :biggrin:

witam :biggrin:

jeżeli już o oponach mowa to mam takie pytanko:

jak to jast z wrazliwością Fazera na zuzycie przedniej opony????

od jakiegoś czasu moja maszynka zaczęła troche wężykować przy prędkościach pow. 190km/h, i nie wiem czy to wina złego wyważenia tylnej opony(niedawno wymieniałem), czy może ma na to wpływ "kończąca się" przednia opona (pomimo że bieżnik nie osiągnoł jesze minimalnej wys.)

z przodu mam Bridgestone'a (Baracuda 110/70), a z tyłu Macadam'a 170/55

POZDR.

Od dzisiaj głosze hasło: "przednia opona jest najważniejszym elementem motocykla"! A dzieje się tak bo dzisiaj "wysypałem" się na fazerze przez przednią opone. Miała jeszcze 2 mm głębokości, ale okazało się że to nie wystarcza. Dzięki crashpadom obyło się bez większych uszkodzeń, a dodam że w momencie upadku miałem jakieś 60km/h. Jechałem do tego po mój "zestaw głośnomówiący" i pozostaje mi się cieszyć że szlifa nie miałem z dziewczyną.

primo: dbajcie o przednią opone

secundo: fazer to "twarda" maszyna:))))))

No to Iwansky miałeś szczęście, że tylko tak się to skonczyło :biggrin:

Jak mówi stare powiedzenie: Zaoszczędzisz na oponie, wydasz na trumnę ;)