rzoov Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Nie wytrzymam i musze sie pochwalic :P Dzis rano zdalem moj pierwszy egzamin na kategorie A! Ogolnie bylo milo, egzaminator w porzadku (choc z poczatku wydawalo sie ze kawal b..). Z grupy 6 osobowej zdaly 3 (2 polegly na osemce, 1 na miescie). Moja radosc jest tym wieksza ze wczoraj bylem zalamany - na ostatniej godzinie ogolnie mi cos nie szlo a na dodatek wyglebilem na oosemce ;) (zachaczylem rekawem o kierownice - nauczka na przyszlosc). Dodam ze dwoch instruktorow (z innej szkoly) ktorzy byli najblizej ani mi nie pomogli, ani nie zapytali czy cos mi sie stalo tylko jeden z glupawym usmieszkiem stwierdzil ze tak konczy sie popisywanie - osemka na gazie to dla nich popisywanie 8O . Tego pana nie pozdrawiamy :) . Na koniec - podziekowania dla Ryzego i Tomka Kulika za otworzenie mi oczu (poprzez forum) na osemke z gazem - to jedyna metoda gdzie czuje ze wykonuje cwiczenie na motocyklu a nie jakis popis cyrkowy... :) do zobaczenia na trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olej_MPK Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 CONGRATULATIONS!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilvov Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Na koniec - podziekowania dla Ryzego i Tomka Kulika za otworzenie mi oczu (poprzez forum) na osemke z gazem - to jedyna metoda gdzie czuje ze wykonuje cwiczenie na motocyklu a nie jakis popis cyrkowy... u nas było to niezbędne bo wska gasła zazwyczaj na wolnych :lol: a z kolei na egzaminie 8 z gazem to bylo samobojstwo, bo moto okropnie szarpało przy delikatnym dodaniu gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Neo Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 gratulacje przez zimę odkładać na motoa na wiosne szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzoov Opublikowano 22 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 gratulacje przez zimę odkładać na motoa na wiosne szaleć moto juz jest jakis czas :oops: czeka sobie w garazu 8) :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 To jak moto już jest to teraz do wiosny...albo i nie :lol: Pozdro no i gratulacje :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario-moto Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 gratulacje :!: :!: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrymek Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 To również gratuluję i bezpiecznej jazdy :!: :!: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Na koniec - podziekowania dla Ryzego i Tomka Kulika za otworzenie mi oczu (poprzez forum) na osemke z gazem - to jedyna metoda gdzie czuje ze wykonuje cwiczenie na motocyklu a nie jakis popis cyrkowy... hey- o co chodzi ? mnie tez czeka przeprawa z prawkiem więc bardzom ciekawy :) Ja umiem jezdzic bez gazu ale podkrecam obroty przed 8 Mozna regulowac sobie samemu obroty jałowe na egzaminie czy nie? :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzoov Opublikowano 23 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 hey- o co chodzi ? mnie tez czeka przeprawa z prawkiem więc bardzom ciekawy :) Ja umiem jezdzic bez gazu ale podkrecam obroty przed 8 Mozna regulowac sobie samemu obroty jałowe na egzaminie czy nie? poszukaj w archiwum, jest kilka tematow o osemce gdzie wszystkiego sie dowiesz, a co do podkrecania to na pewno zalezy od egzaminatora. U mnie pierwsza zdawala kobietka ktora podkrecila obroty i tak juz zostalo. zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_87 Opublikowano 27 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 Ja gdy zdawałem wolałem z gazem nie ryzykować( za bardzo szarpało), lepiej jest wrzucić dwójkę i w ogóle nie dodawać gazu wtedy prędkość jest odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasza Opublikowano 27 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 hey- o co chodzi ? mnie tez czeka przeprawa z prawkiem więc bardzom ciekawy :D Ja umiem jezdzic bez gazu ale podkrecam obroty przed 8 Mozna regulowac sobie samemu obroty jałowe na egzaminie czy nie? Chodzi o to, żeby kontrolować prędkość / szarpanie przy pomocy gazu i sprzęgła. Wychodząc z łuku dodajesz gazu (z wyczuciem, odpowiednio wygładzając sprzęgłem). Pod koniec prostej gaz odpuszczasz, a żeby nie szarpnęło (jedziesz na 1, więc szarpnie) wciskasz sprzęgło. Pochylasz się w zakręcie i przy wyjściu od początku. Dodanie gazu przy wyjściu nawet pomaga wyprostować motocykl. Wysprzęglenie nie musi być całkowite (ja w sumie nie lubię skręcać na sprzęgle). Wszystko z wyczuciem. Jeśli nauczysz się tak robić ósemkę, to nie zaskoczy Cię inaczej niż na kursie wyregulowany motocykl egzaminacyjny. Co do podkręcania - ułatwiasz sobie zadanie. Ja bym poszedł w drugą stronę - skręć sobie obroty w dół. Wtedy jest trudniej przejechać i wymaga to operowania gazem i sprzęgłem, bo inaczej po prostu Ci zgaśnie. Ja gdy zdawałem wolałem z gazem nie ryzykować( za bardzo szarpało), lepiej jest wrzucić dwójkę i w ogóle nie dodawać gazu wtedy prędkość jest odpowiednia. ..jeśli motocykl jest tak wyregulowany, że akurat chce jechać. Jak szarpie i nie chce jechać, to nie pojedzie ani na 1, ani tym bardziej na 2. ps. Ja w stresie egzaminacyjnym nawet dałem sobie wmówić, że bez gazu jest bezpieczniej. Oczywiście pierwsze podejście do 8 mi się nie udało. Zdawałem pierwszy z grupy, na jeszcze nie nagrzanym dobrze motocyklu. Byłem też najcięższy (zdawałem z dwoma dziewczynami, pewnie z 15 kg różnicy) i motocykl nie miał ochoty jechać - szarpnął i było po pierwszej próbie. Drugie podejście zrobiłem już normalnie i nie miałem najmniejszych problemów. Po prostu szkoda jest zostawiać ósemkę przypadkowi, uważam że lepiej mieć wszystko pod kontrolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szypeczek Opublikowano 27 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 W Poznaniu zdaje sie na TAJFUNach... Nie wiem co to za dziwadło. Nawet pikadełko kierunkowskazów ma od TIRa przy cofaniu... Jedynym wyjściem chyba, żeby nie oblać 8 jest robić ją na dwójce, na sprzęgle z gazem. Na jedynce podobno za bardzo szarpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 29 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 gratulacje ze zdanego egzaminu!! czerp samą przyjemność z jazdy !! eh.. kiedy ja sie wreszcie tak pochwale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qdlaty Opublikowano 29 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 a ja też się pochwale :banghead: w srode rano zdałem na prawko, jazda na miescie była w dość silnym deszczu :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi