Skocz do zawartości

ZX6R - gdzie podlaczyc ten zafajdany wezyk?

mrew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hawk,

obiekt westchnien: Kawasaki ZX6R

wiosen ma: 8 (czyli rocznik '97)

model: F3 (niezly z niego model...)

historia choroby:

jest zamocowane takie ustrojstwo co sie zwie przelacznik zaworu powietrza (valve-air switch - czesc 16126A - patrz zdjecie ponizej) i jest czescia systemu podcisnienia / nadcisnienia w ukladzie dolotowym.

Sa tam 3 wejscia (krocce) do tego ustrojstwa, dwa duzej srednicy i jedno male. Do malego krocca podlacza sie wezyk od gardzieli 1 cylindra, do duzego gornego krocca - gruby wezyk, ktory idzie do gornej pokrywy filtra powietrza, a do duzego dolnego krocca co sie podlacza (zaznaczylem go czerwona strzalka na rysunku ponizej) Wezyk oczywiscie - ale gdzie on idzie?

U mnie brakuje wezyka i jest krociec nie podlaczony do niczego (czyli jesli cos tam dmucha to to cos co sie z tego krocca wydobywa idzie na silnik, dokladnie na pokrywe zaworow).

Ale czy to moze tak byc?

Jezdzilem tak do tej pory ale cholipa wie co tam moze sie stac...

Model California ma dodatkowo system dopalania spalin i od tego dolnego krocca idzie wezyk do specjalnej puszki i w ogole jest tam wiecej dodatkow. Ale moj to europejczyk na 100%.

Hmmmm...... jakies pomysly? :?:

kawa-airsystem.jpg

Triumph Speed Triple :-)

Mnie się wydaje, że tam powinna być zaślepka, bo:

- gruby wężyk to jest odprowadzenie oparów ze skrzyni korbowej do układu dolotowego silnika,

- cienki wężyk to jest podciśnienie podłączone bezpośrednio do układu dolotowego silnika,

, więc ta trzecia ruła powinna byś do jakiegoś zaworu odpowiedzialnego za dopalanie spalin, cóś jakby zawór EGR w katamaranach. A jak zaworu nie stwierdzono to trzeba to cholerstwo zaślepić czym prędzej, a i przy okazji potem przeregulować gaźniki, bo pewnikiem praca się zmieni.

Myślę więć że całkiem dobrze kombinowałeś, ale ja mogę się mylić, za długo już jeżdżę BMW, cobym inne moto pamiętał :)