Skocz do zawartości

sportowy filtr powietrza

Gość widget
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że dużo razy było pisane o sportowych filtrach powietrza. Wszyscy pisali, że raczej nic nie dają. Jednak tak sobie pomyślałem, że w moim przypadku może coś to da ;)

Mam Honde MBX 80. Pali mi dużo - koło 5 l/100 km. Więc, żeby zrównoważyć mieszankę może użyć sportowego filtra (takiego jak z tej strony: http://www.sklepmotocyklowy.pl/index.php?s...Prod&id_wyp=161). Aha, no i świece mam prawie cały czas mokrą. Co o tym myślicie?

Masz racje filtr sportowy duzo nie daje . Lecz daje wtedy gdy jest zrobiony odpowiedni dolot i filtr nie jest za gaznikiem gdzies stylu pod siodłem , lecz skierowny w druga strone , to jest tzw wymuszony ped powietrza . POZDRO
Kiedyś czytałem jakąś mądrą gazete i pisało im krótszy dolot, tym silnik jest bardziej wysoko obrotowy, a im dłuższy zmienia charakterystyke na przeciwną. Ja mam u siebie założonego na samym gaźniku bo z tego co widze to wszystkie motory tak mają założone.

czyli wg tego co napisali w tej "madrej gazecie" dolot powietrza do gaznika powinien byc skierowany w strone kierunku jazdy? wieksza predkosc- wiecej lapie powietrza...

powiedzcie mi jeszcze jedno: jakie powietrze powinno docierac do gaznika?

cieple powietrze jest bardziej rozrzedzone przez co zawiera mniej tlenu. zimne mniej i tlenu jets wiecej. a wiadomo ze im wiecej tlenu tym sie lepiej spala mieszanka. ale czesto mozna sie spotkac z tym, ze powietrze do filtra docierajace jest cieple, bo umieszczone w takim miejscu ze sie po prostu grzeje...

mam w MBX'ie taki filtr, umieszczony jest z tyłu za gaźnikiem i bezpośrednio na nim, obawiam sie ze innej mozliwości montażu raczej tam nie ma, mnie sie wydaje że może nie wiele ale mimo wszystko jest to część warta zakupu ( wczesniej nie mialem w ogole filtra... ) pozdro!! :mrgreen:

chodzi tak jak byś jeździł bez filtra na samym gaźniku no moze troche ciszej ...

Dokładnie tak. W każdym bądź razie od przodu na pełnym gazie słychać głośniej niż od tyłu... Ale na stożku basik jest niezły, trzeba przyznać ...

• 2 tygodnie później...

Ja zamontowałem w simsonie S51 filtr stożkowy.

Mocy raczej nie przybyło, dźwięk za to się zmienił, jest głośniej i jakby wyższy ( mi się podoba ).

Założyłem go bezpośrednio na gaźniku, wygląda znacznie lepiej niż gumowa rura, no i wygospodarowałem miejsce - puszka filtra, nie wiem jeszcze na co, może dętka zapasowa.

Jak się niema filtra powietrza to trzeba uważać na piasek :)

w ogóle to pojemność całego układu dolotowego niejest bez znaczenia - trzeba ją dobrać a nie zmniejszać na pałę... Ustawienie filtra do kierunku jazdy w silniku gaźnikowym też jest średnio fajne - spada podciśnienie w gardzieli i robi się kuku z mieszanką (no może nie przy tych 50km/h :) ).