Skocz do zawartości

Stoppie na bebnach... Jednak możliwe...

olej-bc
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio poraz kolejny z ciekawości spróbowałem wyrwać mój tymczasowy motorower na przednie kółko za pomocą bębnów. Jak się później okazało jest to absolutnie możliwe... Tyłek mojej Jawy skacze na 0.5 m przy pierwszym podejściu. Moi koledzy na Simkach nie nadążają (czy w ich przypadku moze to być wina zbyt miękkiego zawieszenia z przodu czy brak techniki??). Powiem, że moja technika polega na tym, że na początku bujam motorower na podnóżkach przy 30 km/h potem szarpie w góre, zaciskam hebel i Jawa staje na przedniej gumie. Zawieszenie jest typowo twarde :] Ciekawie to wygląda...

tylko, że na rowerze nie wybijasz się robiąc stoppie bo wyjeb!esz przez kiere :P chyba mu chodzi o to, że przy tym wybiciu ugina kolana, a to właśnie pomaga w podnoszeniu tyłka :)

co do simsonków: jeśli zawieszenie jest miękkie to po prostu niech zaczną z większej prędkości - zawieszenie musi się 'złożyć' do końca swojego poziomu 'bujania' i wtedy moto zamiast wciskać się w amory, podnosi tył. przy twardym zawieszeniu (tak jak u Ciebie olej) amory wczesniej osiągają 'złożenie' i robisz stoppie :)

można jeszcze wiedzieć jak długie to stoppie Ci wychodzi? :twisted:

tylko, że na rowerze nie wybijasz się robiąc stoppie bo wy*eb!esz przez kiere :)  :

Ale głupoty pie**lisz.

Co to ma za znaczenie, przeciez i tak najwazniejsze jest złapanie własciwego punktu a nie to jak do niego dojdziesz. Jak nie umiesz sie wybic tak zeby sie nie wywalic to nie zabieraj głosu. A samymi hamulcami na komarku nic nie zrobisz.

chyba mu chodzi o to, że przy tym wybiciu ugina kolana

Ciekawe jak sie można wybijac bez uginania kolana.

a to właśnie pomaga w podnoszeniu tyłka

No co Ty nie powiesz.

tylko, że na rowerze nie wybijasz się robiąc stoppie bo wy*eb!esz przez kiere :)  :

Ale głupoty pie**lisz.

Co to ma za znaczenie, przeciez i tak najwazniejsze jest złapanie własciwego punktu a nie to jak do niego dojdziesz. Jak nie umiesz sie wybic tak zeby sie nie wywalic to nie zabieraj głosu. A samymi hamulcami na komarku nic nie zrobisz.

nie wiem jak Ty się wybijasz, ale ja się pochylam na kierownicę gdy chcę zrobić głębokie endo, a nieznacznie gdy stoppie. Musiałbym zobaczyć to Twoje wybicie w akcji bo jakoś tego 'nie widzę' :)

Jeśli chodzi o długość tego stoppie, to jest to tylko tzw uniesienie tyłka i opad :] Nie mam możliwości balansu hamulcem bo to bęben a nie tarcza, jak zacisne to staje a jak popuszcze to opada... Jak wiecie przy tarczy można to wszystko regulować (siła dozowania), z bebnami jest już troszke inaczej...

Dzieki za wypowiedzi i Pozdro

Jeśli chodzi o długość tego stoppie' date=' to jest to tylko tzw uniesienie tyłka i opad :'] Nie mam możliwości balansu hamulcem bo to bęben a nie tarcza, jak zacisne to staje a jak popuszcze to opada... Jak wiecie przy tarczy można to wszystko regulować (siła dozowania), z bebnami jest już troszke inaczej...

Dzieki za wypowiedzi i Pozdro

jak da sie postawić to da sie i jechać... w okolicy balansu prawie nie używasz hebla(jest taki moment w którym praktycznie puszczasz hebel a motor sprawia wrażenie jakby zawisł w powietrzu i zastanwaił sie co dalej- wracać na 2 kółka czy rypnąc na pysk...)