Skocz do zawartości

Czy można zmienić olej??

Mario_90
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój kolega wymienił cylinder,tłok i pierścienie na nowe(jawa 50) ( nie robił regeneracja wału korbowego) i jeździł na mineralnym oleju Castrol.

A teraz pytanie: Czy może zmienić po tej wymianie olej mineralny na olej półsyntetyczny(np. z Orlenu)????????

ja po takim samym remonciku wlalem sobie do paliwka PELNOSYNTETYCZNEGO midlanda. zero kopcenia i osiagi sie poporawily. przejechalem z 1000km podczas ktorych robilem co sie popsulo innego(sprzeglo itd), ale silnik caly czas chodzil lux:)

Dziwna teoria, niby dlaczego nie :?: ? Zamiana z mineralnego na syntetyk nie jest polecana w starszych wyeksploatowanych silnikach. Chodzi o zwiekszone wlasciwosci myjace syntetyku. Poprostu moze tak wymyc szlamy ,nagar i inne stale osady ze rozszczelni ci silnik.Dodatkowo te wymyte syfy moga zapchac np kanaly olejowe. Jesli masz czysty silnik po remoncie ( i dobre simeringi) to mozna lac smialo. Dobra metoda jest tez stopniowe przejscie przez semisyntetyk.

Zbig napisał:
Dodatkowo te wymyte syfy moga zapchac np kanaly olejowe.
Tylko gdzie są kanały olejowe w Jawie 50 :) W starszych 4 suwach to faktycznie zamiana może troche złego wyrządzić ale w 2suwach nie wiem czy ma to aż takie znaczenie :)

Zbig napisał:
Dziwna teoria, niby dlaczego nie :?: ? Zamiana z mineralnego na syntetyk nie jest polecana w starszych wyeksploatowanych silnikach. Chodzi o zwiekszone wlasciwosci myjace syntetyku. Poprostu moze tak wymyc szlamy ,nagar i inne stale osady ze rozszczelni ci silnik.Dodatkowo te wymyte syfy moga zapchac np kanaly olejowe. Jesli masz czysty silnik po remoncie ( i dobre simeringi) to mozna lac smialo. Dobra metoda jest tez stopniowe przejscie przez semisyntetyk.

dokladnie o tym mowie. jezeli robil taki remont to smialo moge polecic przejscie na syntetyka. a wcale ze nie mozna pogarszac oleju w silniku(syntetyk na mineral) bo przeciez jezeli lany byl syntetyk to po wlaniu minerala ochrona moze nie byc wystarczajaca!:)

ober napisał:
na tym silniku zrobiłem ponad 40kkm

40km? :-D :-D :-D tyle to ja robilem 2 razy dziennie... bo chyba nie chodzi ci o 40 tysiecy...

a co do smarowania to sie z toba nie zgodze. sprzeglo w tych jawkach jets dosc delikatne i olej musi spelniac to co napisal prodeucent(lux 10) bo inaczej albo sprzeglo kiepskie albo opory w skrzyni...

Domel napisał:
  Zbig napisał:
Dodatkowo te wymyte syfy moga zapchac np kanaly olejowe.
Tylko gdzie są kanały olejowe w Jawie 50 :) W starszych 4 suwach to faktycznie zamiana może troche złego wyrządzić ale w 2suwach nie wiem czy ma to aż takie znaczenie :)

Pisalem o wlasciwosciach myjacych oleju syntetycznego i podparlem sie przykladem z 4t. Chociaz nawet 2t maja np korbowod z otworem do smarowania glowki.(mieszanka paliwo olej) Inna sprawa, ty chcesz przejsc na syntetyk do mieszanki paliwowej czy do skrzyni :?: Juz sie pogubilem. Niektorzy mam wrazenie ze raz pisza o tym raz o tym.

Pozdro4all.

Dokładnie chodziło mi oczywiście o 40 tys. jazdy przez męke z zawrotnymi prędkościami (jak nie było kasy to trudno), a co do sprzęgła to się nie zgodze żeby w jawce olej odgrywał jakąś role (co inne kur**kie WSK i MZ)