Skocz do zawartości

Kiedy mogą mi zabronić robić prawko??

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam niecałe 17 lat i jeżdżę motocyklem wyłącznie po bocznych drogach i lasach oczywiście bez prawka. Mam takie pytanie bo w wypadku zatrzymania mnie przez policje czy mogą mi zakazać robić prawko np. do 21 roku życia albo przez 5 lat ?? Dodam, że mój motocykl ma wszystkie przeglądy jest zarejestrowany i opłacony.

Bo jeśli okaże sie że mogą to może lepiej bendzie spieprzać, tylko co bendzie jak mi spiszą rejestracje ??

Owa "odroczka" to nic innego jak srodek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych. Mozna go orzec mimo braku prawa jazdy. Wowczas dziala on w ten sposob, ze przez ten okres organ ma zakaz wydania Ci dokumentu uprawniajacego do jazdy (czyli w praktyce nie dopuszcza Cie do egzaminu).

Srodek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdow mechaniczny orzeka sie w sytuacjach opisanych art. 42 kk (spowodowales wypadek, jechales po pijaku, uciekles z miejsca wypadku itp).

Polskie prawo karne stosuje sie generalnie do osob, ktore ukonczyly 17 rok zycia w chwili popelnienia czynu. W szczegolowo wymienionych przypadkach odpowiada takze sprawca, ktory ukonczyl 15 rok zycia. Jednym ze szczegolnych przypadkow jest spowodowanie katastrofy w ruchu ladowym.

A wiec poki co kodeks karny Ci nie grozi, chyba ze spowodujesz prawdziwy karambol.

Ostrzegam jednak przed calkowitym spokojem. W przypadku kontroli zamiast mandatu Policja moze zlozyc wniosek do Sądu Rodzinnego o ukaranie Ciebie i Twoich rodzicow. Moze to byc od zwyklego pouczenia po ograniczenie praw rodzicielskich (kurator) lub umieszczenie Ciebie w zakladzie wychowawczym. Jest wiec na pewno czego sie obawiac!!! :(

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Wiesz - z ta finansowa odpowiedzialnoscia rodzicow za dziecko w cale tak prosto nie ma. To wlasnie kolejny bubel w prawie.

W skrocie wyglada to tak:

0-12 lat: pelna odpowiedzialnosc rodzicow

od 13 roku zycia dzieciakowi mozna przypisac wine. Rodzice w tym okresie odpowiadaja tylko wtedy, gdy mozna przypisac im brak nalezytej starannosci w pilnowaniu dziecka.

Jesli szkoda powstala mimo wlasciwego nadzoru nad dzieckiem - to odszkodowania mozna dochodzic tylko od dziecka. Ale jak? - skoro ono nie ma zadnego majatku. I tu wlasnie jest ten absurd - mozna miec wyrok przeciwko dzieciakowi i jednoczesnie mozna nim sobie du*e podetrzec, bo egzekucja bedzie nieskuteczna.

W tym przypadku jedynym wyjsciem byloby udowodnic, ze dzieciak jezdzil na motocyklu za zgoda rodzicow.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]