zielorz Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Temat może troche głupi ale chciał bym ustawić lub sprawdzic czy zawieszenie jest dobrze ustawione (dopasowane do mojej wagi) mam gazete po niemiecku i jakos nie moge tego rozszyfrowac moze mi to ktos jakos wytlumaczyc co i jak najlepiej krok po kroku. Motocykl to honda cr 125 rok 1997. Z gory dzieki pozdrawiam. P.S.Jesli bylo to prosze o linka i to do smieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 ja się dopisze do tematu1. przedni zawias : co się reguluje śróbkami na górze a co na dole ?2.tylni zawias: co się reguluje doną śrubką a co górną ? mowa o ktm exc250 z 2001 Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaRy Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Tu jest ciekawy opis jak to poprawnie zrobić.http://www.zychoffroad.pl/index.php?Module...rt=zawieszenie1Jeśli nie jesteś w stanie tak wyregulować pierścieniami na sprężynie aby uzyskać odpowiedni wynik to najlepiej byo by wymienić.Aby wyniki nie były zafałszowane, pomiary najlepiej zrobić w pełnym oporządzeniu w jakim się jeździ, bo to jednak trochę waży. Ja to też mierzyłem i wychodzi wszystko si,pierwszy pomiar 63cm później jak siedze 53 czyli różnica 10 cm. Ale mimo wszystko do skakania wolał bym aby było jeszcze nieco twardsze i chyba trochę podkręce.Acha to ustawienie jest optymalne i dopuszcza sie małe zmiany według własnych upodobań. ja się dopisze do tematu1. przedni zawias : co się reguluje śróbkami na górze a co na dole ?2.tylni zawias: co się reguluje doną śrubką a co górną? mowa o ktm exc250 z 2001 Tymi śrubkami reguluje się siłę dobicia i odbicia a jak to już zależy od terenu no i indywidualnych upodobań.Najlepiej znaleźć położenie środkowe i po trochu kręcić raz w jedną raz w drugą, aż się dojdzie do ustawień najbardziej nam odpowiadających. Według mnie do tego to juz trzeba mieć moto wyczute aby móc rozróżnić zachowanie maszyny przy różnych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 15 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 czyli górnymi reguluje się dobicie a dolnymi odbicie ? Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 16 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2005 dzisiaj pomierzylem to tak jak pisali na stronie wyszlo mi 8 cm roznicy czyli musze dokrecic czy odkrecic te pierscienie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaRy Opublikowano 17 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2005 czyli górnymi reguluje się dobicie a dolnymi odbicie ?Tak.Niektóre zawieszenia mają możliwość rególowania siły dobicia osobno dla dużych i małych skoków amortyzatora. dzisiaj pomierzylem to tak jak pisali na stronie wyszlo mi 8 cm roznicy czyli musze dokrecic czy odkrecic te pierscienie ??Teraz masz sprężyne ciut za bardzo napięta i aby dojść do ustawienia optymalnego tak jak w tym opisie to trzeba te pierścienie trochę odkręcić.Ale tak jak pisałem to jest takie ustawienie uśrednione i jeśli zamierzasz używać moto więcej na torze do skakania to można tak zostawić.Zmierz jeszcze różnice w odległości kiedy moto stoi na podstawce a kiedy stoi bez obciążenia na ziemi. Najważniejsze jest aby przy tych wszystkich zabawach z ustawieniem zawiasu było ono w pełni sprawne :!: Czyli bez luzów, wycieków i z odpowiednim ciśnieniem w zbiorniku gazu. A tu znalezione fotki pokazujące jak powinno się robić te pomiary: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi