Skocz do zawartości

problem z biegami w junaku

c00l
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zdejmij dekiel. Wyreguluj zmieniacz (regulując śrubkami ewentyalnie przekładając zmienacz o 1 ząbek) i sprawdź na "sucho" bez zakładania dekla włączając biegi i kręcąc kołem czy jest ok.

Może byś też tak że sam zmienacz a kontretniej zapadka jest walnięta.

Ja w swoim Junaku mam problem z 2 ale to czasami jest ok a czasami nie.

no ja mam tak ze raz moge wzuci c jedynke a potem dwujeke i 3 a potem niemoge wzucic luzu albo niemoge spowrtoem jedynki wzucic dziwnei to wyglada nie potrafie tego opisac bo amator jestem pod wzgledem motoruw a wogle to kopniak mi sie dosc mocno slizga

kopniak mi sie dosc mocno slizga

Jeżeli kopniak robi jak "guma" to znaczy że jest problem ze sprzegłem. Swego czasu też miałem ale jak narazie ....

Ewidentyny przykład niewyregulowanego zminiacza. Świadczy to o tym że z wyższego biegu nieda rady zejść na niższy. Umnie np. było tak że biegi wchodziły jako tako tylko że nie było możliwosci wybica ich z 4 na 1. Powodem było to że zmieniacz opierał się o dekiel i nic nieszło. (bez dekla biegi idealnie wchodziły ale po założeniu to samo).

Zdejmij najper dekiel i zobacz co jest. Może zapadka jest wyroboina. Może co innego. A tak w ciemno trudno jest coś powiedzieć.

sorki gdansk trojmisato bo zdjolem obudowe wypadl mi zmienaicz ale to maly problem bo juz go wloze na swoje iejsce wedlug znakuw tylko jak prubuje ustawic walek od skrzyni na swoej mijesce to biegi mi sie zblokowaly niemoge wrzucic ani zzucic zadnego biegu co to morze byc

c00l

Jaśli zdjełeć dekiel to zajrzyj jeszcze dla pewności do skrzyni biegów.

Regulacje zmienacza zatrznij od tego że ustawiasz na luz. Ty nigdy nie wbijesz biegu z jednego na drugi jesli nie pokrecisz kołem. Potem jak jest na luzie ustawiasz zmianacz żeby blaszka dotykała czujnika. Wciskając dźwignie skrawdzasz czy nie opiera się zmienacz o śrubie po0dstawy zmienacza jeśli tak to należy ją odkrecić.

Tak na marginesie jesli sam nie zaczniesz grzebać się w Junaku (najpierw pod nadzorem "dorosłego" :) znaczy znającego się na rzeczy) i nie będiesz wiedział co i jak to nie wyjeżdżaj nawet nam w dłuższą trase.

powoli juz zaczynam miec tego dosyc guwniana skrzynia ja mam tak ze jade mam jedynke hce wzucic 2 luz potem dopiero 2 i ta z pozostalymi biekgami i niewiem jak ja mam to wyregulowac zeby to luzu nie mialo