Skocz do zawartości

Jawka - zapłon elektronik

Breżniew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma zamontowany zaplon elektroniczny w jawce ?Jakie są efekty ? Czy moduł wspólpracyje z oryginalnym przerywaczem , cewką ,czy z nowym impulsatorem - jakim. Skąd macie zasilanie , z prądnicy lub akumulatora? napiszcie jaka cena ewentualnie namiar na sklep / producenta. Pzdr

Ten zapłon w linku to tylko zapłon bateryjny. Ale i tak jest wymagany przy zastosowaniu zapłonu elektronicznego, którego jestem szczęśliwym posiadaczem :banghead: Do jego zastosowania mymagane jest zasilanie prądem stały z akumolatora. Impuls" wzbudzeniowy" bierze z seryjnego przerywacza. Z któego musi zostać usunięty kondensator. Do montażu tego modułu, trzeba również zbadać rezystację cewki wys. nap. W moim wypadku wynisiła ona 3 ohmy, czyli w dopuszczalnej normie, gdyż niemoże być niższa jak 1,4 ohma.

Do zalet jego zastosowania mogę wymienić zaje**cie wysoką kulturę pracy, iskrę w każdym zakresie obrotów, zwłaszcza poprawienie się iskry w zakresie dolnych obrotów. W moim wypadku znikło także półsekundowe opóźnienie reakcji po dodaniu gazu. Teraz po pełnym otwarciu przepustnicy jawa wyrywa do przodu. Niewiem co mogę więcej napisać, Jest bardzo dobry, ale tzreba wsadzić troche kasy w tę operację. Tutaj macie link do akcji z tymi właśnie modułami. Warto napisać na gg, do sprzedawcy, gdyż potrafi on wszystko wyjaśnić co i jak.

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=52963215

Pozdrawiam Z3US

Jak już jesteśmy przy modułach :banghead: to ja bym się skusił na moduł z impulsatorem oraz regulacją opuźnienienia i przyspieszenia zapłonu żadnych regulacji stojanem tylko jedno np. pokrętło .... kiedyś zapodałem stronke tez z modułami tylko z większym wyborem i mniejszymi cenami ... niewiem jak z jakością ale pewnie tez to jest dobre ...

Ps... a na te moduły dają jakąś gwarancje czy coś ???

Pozdro Jawak

Kiedyś gdzieś słyszałem że w starych ładach był specjalny potencjometr do regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu, dzięki któremu można było ustawić zapłon do aktualnie zalanej wachy. To by było niezłe w jawce :D