rommi Opublikowano 15 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 Witam,Posiadam Honde VFR 800 FI '98 - podczas zwalniania najczęściej na nierównościach dochodzą do moich uszu metaliczne dźwięki z okolic napędu ;) (podejrzewam że to łańcuch). W trakcie przyspieszania nie pojawiają się. ;) Ogólnie zębatki są w dobrym stanie.. choć może ktoś mi powie jak sprawdzić stan łańcucha oraz zębatek. :?: Moje pytanie: JAK W VFR RC46 NACIĄGNĄĆ ŁAŃCUCH :?: :?: Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 15 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 te metaliczne dzwieki to lancuch lezacy na wahaczu i pchajacy zebatke przednia przy hamowaniu naciag: na central, odkrecic srube sciskajaca piaste (sruba z lbem 17 o ile dobrze pamietam) (sruba znajduje sie na samym koncu wahacza), umiejscowic do zabkow piasty klucz hakowy i naciagac zgodnie z obrotami zegara. naciag przeprowadzic w najkrotszym miejscu lancucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rommi Opublikowano 15 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 ....naciag przeprowadzic w najkrotszym miejscu lancucha. dziękuję za wyjaśnienia, ale nie za bardzo wiem o co chodzi "... naciag przeprowadzic w najkrotszym miejscu lancucha" :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 Używany łańcuch może być nierówno wyciągnięty. Luz sprawdza się poprostu w momencie największego napięcia. Pozdro, pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rommi Opublikowano 16 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2005 umiejscowic do zabkow piasty klucz hakowy i naciagac zgodnie z obrotami zegara dzięki - pomogło, już nie wali !!! :mrgreen: P.S. ale naciąga się w kierunku przeciwnym do ruchy wskazówek zegara (oczywiście patrząc od strony łańcucha). Patrząc od strony wydechu chyba nie da się tego zrbić - chyba że ktoś ma b. długie ręce :) P.S.2. łańcuch nie mógł uderzać o wahacz bo tam przez całą długość leci ślizg - z obu stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 17 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2005 P.S. ale naciąga się w kierunku przeciwnym do ruchy wskazówek zegara (oczywiście patrząc od strony łańcucha). Patrząc od strony wydechu chyba nie da się tego zrbić - chyba że ktoś ma b. długie ręce lancuch sie da naciagnac w obie strony' date=' ale wlasciwa jest w prawo (nawet strzalka narysowana jest :) ) P.S.2. łańcuch nie mógł uderzać o wahacz bo tam przez całą długość leci ślizg - z obu stronwlasnie ze walil o slizg gorny, ale przez to ze byl pchany (czyli nie byl naciagniety) halasowaly wszystkie luzy w nim, czyli dzwiek metaliczny :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 17 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2005 Qrde ja kupiłem nowy łancuch i juz był nierówny... :? it onie byle gówno a RK chains... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rommi Opublikowano 17 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2005 lancuch sie da naciagnac w obie strony' date=' ale wlasciwa jest w prawo (nawet strzalka narysowana jest ) rommi napisał:P.S.2. łańcuch nie mógł uderzać o wahacz bo tam przez całą długość leci ślizg - z obu stron wlasnie ze walil o slizg gorny, ale przez to ze byl pchany (czyli nie byl naciagniety) halasowaly wszystkie luzy w nim, czyli dzwiek metaliczny [/quote'] OK, teraz tylko nie wiem czy jest dobrze naciągnięty.Czy możecie mi powiedzieć jak to sprawdzić?Naciągałem na centralce, ale jak wsiądą dwie osoby na moto to łańcuch się naciągnie jeszcze bardziej - czyli może być naciągnięty za mocno - jak to sprawdzić i jak powinno być :?: :?: :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JRK Opublikowano 17 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2005 Niemam za dużego doświadczenia ale naciąg łańcuhca można sprawdzić poruszając dolny fragment łańcucha łapiąc pośrodku (ruszamy w górę) - luz ma wynosić ok 3cm (tyle można go odciągnąć w górę). Jeśli coś pokiełbasiłem to poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cifer Opublikowano 18 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2005 Niemam za dużego doświadczenia ale naciąg łańcuhca można sprawdzić poruszając dolny fragment łańcucha łapiąc pośrodku (ruszamy w górę) - luz ma wynosić ok 3cm (tyle można go odciągnąć w górę). Jeśli coś pokiełbasiłem to poprawcie mnie. A w moim manualu na obrazku wyglada to tak, ze luzmierzy sie od max odchylenia lancucha w dol do max odchylenia w gore. Cifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rommi Opublikowano 18 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2005 A w moim manualu na obrazku wyglada to tak' date=' ze luz mierzy sie od max odchylenia lancucha w dol do max odchylenia w gore.[/quote'] To skoro w moim przypadku biorąc łańcuch i podnosząc go do góry opiera on się na wahaczu tzn, że jest nie dobrze :?: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 19 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2005 A w moim manualu na obrazku wyglada to tak' date=' ze luz mierzy sie od max odchylenia lancucha w dol do max odchylenia w gore. Cifer[/quote'] i tak jest dobrze, ale pomiaru nalezy wykonac w najbardziej napietym miejscu lancucha. roznica pomiedzy max i min powinna wynosic okolo 25mm To skoro w moim przypadku biorąc łańcuch i podnosząc go do góry opiera on się na wahaczu tzn' date=' że jest nie dobrze [/quote'] sprawdzalem w moim i zostaje mi jakies 3-5mm i to przy podniesieniu przy uzyciu duzej sily :mrgreen: , wiec ciut za luzo chyba? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi