Skocz do zawartości

Coś trze na 6 biegu!!!

maximus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Ostatnio jadac sobie normalnie jak zwykle, zmieniam biegi, przyspieszam sobie, wrzucam 6,a tu patrzec kurna cos nie tak- jakis dziwny dzwiek sie wydobywa z wnetrza skrzyni- cos jak tarcie- takie tszzzzzzzzz. Od razu zredukowalem, ale pozniej problem sie powtorzyl- cos sie zwalilo na to wyglada, tylko co tam jest nie tak- czy moze to byc wina oleju, bo ostatnio wymienialem w skrzyni, ale na innych biegach jest w porzadku- nie wiem co mam o tym myslec.

Prosze poradzcie cos. CZy ja wogole moge teraz jezdzic?????CO tam moglo walnac?

Moim zdaniem masz zurzyty tryb w skrzyni. Nie jest to wina oleju, raczej nieprecyzyjnego wrzucania tego biegu. Moze inni powiedza cos wiecej, ale obawiam sie ze bedziesz musial rozebrac skrzynie. Mozesz oczywiscie jezdzic nie urzywajac tego biegu

W silnikach dt,tdr to częste zjawisko. Mimo że 6 bieg jest najmniej używany to najszybciej sie jego tryb zużywa. Zęby robią sie ostre i dlatego jest taki dziwny dziwęk. Spotkałem sie już z tym 2 razy w tych silnikach.

Moim zdaniem masz zurzyty tryb w skrzyni. Nie jest to wina oleju, raczej nieprecyzyjnego wrzucania tego biegu

To nie to , popdobno tryby 6 biegu w tym silniku są zrobione z innego materiału ale nie wiem do końca czy to prawda.

Jezeli tryb nie jest mocno zurzyty to mozna go pilnikiem naprawic. Wiem ze tryb najwyzszego biegu jest przewaznie z innego materialu, ale tez obciazenia na najwyzszym biegu sa ogromne w porownaniu z pozostalymi biegami

NIe, tryby można kupywać pojedyńczo tyle, że w szkrzyni sa 2 wałki dlatego na każdy bieg przypadają 2 tryby, które ze soba wspólpracują. Z biedy można kupić tylko jeden - bo ten drugi jakoś sie tak nie zuzywa - tak przynajmiej było w tych silnikach co miałem do czynienia.

Wiesz co customer, prawdopodobnie wlasnie tak jest- bo to sie stalo dosc nagle i akurat w jakis czas po tym jak zmienilem olej po poprzednim wlascicielu na calkiem dobry motula 75W 90- smarowanie wiec bylo ok :?

W zwiazku z moja awaria mialbym jescze jedno pytanie do ZNAWCOW TEMATU- CZY SILNIKI OD YAMAHY TDR I DT(DOKLADNIEJ MOWIAC SKRZYNIE) SA TE SAME? Bo jesli tak to kupie czesci po jakiejs przystepnej cenie przynajmniej, a jak nie to....POGROM

W zwiazku z moja awaria mialbym jescze jedno pytanie do ZNAWCOW TEMATU- CZY SILNIKI OD YAMAHY TDR I DT(DOKLADNIEJ MOWIAC SKRZYNIE) SA TE SAME? Bo jesli tak to kupie czesci po jakiejs przystepnej cenie przynajmniej, a jak nie to....POGROM

Tak silnik jest ten sam