bronek Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Jak niektórzy pamiętają miałem zmieniany silnik w mojej kawie zzr 600, w efekcie czego mam silnik z 95 roku w moto z '92. Nie byłoby problemów gdyby nie modernizacja tego modelu w '93. Pisałem w jednym poście o problemach z odpałką na gorącym silniku. Postanowiłem zacząć od baterii bo moja obecna i tak już ledwo zipie. Do modelu 92 zalecane są i pasują akumulatory zalewane elektrolitem. Natomiast od 93 roku wstawiali już żelowe. Tak więc producent do '92 rocznika zaleca zalewany a do 95 żelowy. Silnik mam 95 ale moduł i regulator napięcia z 92. Poza rozmiarami baterie różnią się mocą rozruchową i nieco pojemnością. Wolałbym ten żelowy bo ma większą moc rozruchu ale wnęka pod kanapą jest za mała. Żelowy ak. jest szerszy i dłuższy. Zanim zabiorę się za cięcie i przerabianie wnęki chciałem zapytać czy Waszym zdaniem mogę zastosować do mojego motocykla ten ak. żelowy? Czy są jakieś przeciwwskazania? pzdr Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Jeżeli masz nowy silnik z mocniejszym rozrusznikiem to należy mu się też i mocny akumulator. Kieszeń pod aku można przerobić i po temacie. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakuk Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Kup taki jaki jest zalecany do moto z rocznikiem twojego silkika(95). Apropos. Wielu ludzi myli pojecie akumulatora zelowego z bezobslugowym. Ostatnio kupowalem aku do mojej VFR (zalewany elektrolitem, ale bezonslugowy, czyli raz zalewasz i koniec. nie ma rurek przelewowych i jest szczelny, bezpieczny i rownie dobry jak zelowy), a "fachowiec" w sklepie do samego konca mi tlumaczyl ze to akumulator zelowy. no coz... 3mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2005 też tak myślę żeby wstawić ten, który zalecany jest do silnika 95. Pytanie tylko czy nie będzie się to gryzło z całą elektryką z 92 roku (modół zapłonu, regulator napięcia) no bo w sumie reszta jest z 95 i alternator i rozrusznik oraz cewka. :?: :roll: Chociaż co do cewki to nie mam pewności :lol: [ Dopisane: Czwartek Wrzesień 22, 2005 8:05 am ]Wprawdzie temat dawno zapomniany, ale gdyby ktoś kiedyś szukał porad to zawiadamiam, że wstawiłem akumulator żelowy zalecany do modelu ,95. Nowa bateria (żelowa) niestety rózni się rozmiarami od oryginalnej starej i jest za szeroka do wnęki. W związku z tym musiałem rozebrać ogon motocykla, wyjąć wnękę z połową tylnego błotnika, porozcinać gdzie trzeba i posklejać matą i żywicą epoxydową. Niestyty elastyczność takiej konstrukcji jest znacznie mniejsza niż oryginalnej plastikowej co zmusiło mnie dodatkowo do demontażu koła. Co by jednak nie mowić po złożeniu wszystkiego do kupy motocykl chodzi jak złoto !!!! :-) pzdr ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi