Wróbel Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Witam!Mam taki problem. Otóż jakieś 2-3 tygodnie temy wymieniałem olej z filtrem w swojej Suzi. Wcześniej był tam Minerał Castrola 20w-40, teraz zalałem Motula pełnego syntetyka 10w-40. Jak dokręcałem śrube spustową dokręciłem za mocno i wydaje mi się, że przeskoczył gwint. Ale ok, przestałem (no moze jeszcze z pół obrotu zrobiłem) kręcić i zostawiłem to. Całość wytarłem dokładnie, żeby sprawdzić czy nie leci. Było w porządku. Zrobiłem prawie 100km na nowym oleju i dzisiaj zobaczyłem małą plamkę na podłodze pod Suzi :) Schyliłem się i na śrubie był olej. Jak mówię - było go nie dużo, a wyciek jest bardzo powolny. Ale jestem uczulony jak mi gdzieś się leje olej i szlak mnie trafia. Chciałbym coś z tym zrobić. Macie pomysły, jak by to zrobić nie dużym kosztem? Myslałem, żeby jeszcze raz spuścić olej i wytrzeć dokładnie gwint, posmarować silikonem (nie dużo) i zakręcić śrubę - wtedy może by juz nie leciało. Myślałem też, żeby wkręcić krótszą śrubę, żeby złapała gwint (ale w sumie nie wiem czy poszedł na górze czy na dole), i by wtedy może trzymało Albo - w najgorzym wypadku - odkręcić misę i zawieźć do przegwintowania na większą śrubę... Co zrobić???? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADU Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Jak zerwałeś gwint, to niestety trzeba będzie rozwiercić i przegwintować (jeśli ma to być zrobione porządnie). Przypomnij sobie, czy czasem nie ma tam pdkładki miedzianej, jeśli takowa jest to powinieneś ją wymienić, gdyż podkładka miedziana raz założona z reguły nie nadaje się do ponownego montażu bo się nie ułoży tak by dokładnie uszczelniała. Cytuj Tylko głupiec ma na wszystko gotową odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wróbel Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Hm.... wydaje mi się, że nie było tam tej podkładki...A może była? Tak czy siak, prawdopodobnie zleję olej i założe podkładkę, a oprócz tego - tak jak mówiłem troszkę silikonu tam zapodam. Dzięki Dziadu :)Ma ktoś jeszcze jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilu Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Jedyna moja propozycja - swego czasu w mojej hondzie wszystko robiłem "żeby spełniało swoją funkcję", jednak często okazywało się, że nie wystarczało to na dłuższą metę - dlatego jeżeli chcesz mieć git to zrobione zdejmij dekiel i zawieź do przegwintowania - więcej zachodu, ale będzie napewno super. pzdr - kilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Po pierwsze nie sadze ze jest tam miedziana podkladka - mysle raczej ze stozek.Na teraz mozesz uzyc tasmy teflonowej dla uszczelnienia gwintu, ale jedynym rozwiazaniem jest przegwintowanie lub wlozenie sprezyny Helicoil - zalezy co bedzie u ciebie tansze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi