Skocz do zawartości

ŚWIECE

micza 125
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna jestem posiadaczem Yamahy DT 125R z 1997r, i ostatnio mam problem z odpalaniem na kopke, moto musze długo pchać a nawet zjeżdżac nim do garażu aby odpaliło (czasm nawet to nie skutkuje), przypuszczam ze problemem może być świeca i teraz sedno sprawy czy warto inwestować w jakieś droższe świece np z irydium albo z jakąś V elektrodą? Czy one rzeczywiście są dużo lepsze? Bo kosztują po 70, 80zł podczas gdy podstawowa NGK do tego modelu ok 14zł, czy wrato kupic droższą swiecę?

nie wiem jak u ciebie z mechanika motocyklowa jest ale najpierw to ja radze kupic swiece iskry za 5 zl i sprobowac czy wogole moto odpali !! lepiej nie porywac sie z motyka na ksiezyc i wydajac na swiece majatek a pozniej moze sie okazac ze to calkiem inna usterka !!

najpierw sprawdzz czy to wina swiecy a pozniej bedziemy rozmyslali czy oplaca sie inwestowac.

choc po mojemu 80 zyli na swiece to troche przesadzone...

świece wiele elktrodowe w silniu 2T to mogą tylko zaszkodzić(zabuzaja przepływ mieszanki).

teraz nastepan sprawa jak kupisz swiece i będzie to iskra to musisz wiedzieć o jednuym jest strasznie delikatna na niedogrzanie :( ja odpalisz na niej moto i zaraz zgasisz a niepoczekasz aż osiągnie swojej temp. pracy to ją szalg trafi.

Co do innych marek:

bosh- przereklamowane

NGK- nawet niezła

najlepiej ni się jeździło na francuskich świecach ale trudno je znaleść:/

Mysle ze nie ma co wydawac 70zl na swiece. Tak jak radzil moj poprzednik kup najzwyklejsza swiece. Sprawdz tylko w katalogu jaka masz kupic!! Pamietaj ze cieplota ma znaczenie. O ile mnie pamiec nie myli to kiedys w "auto-swiecie" byly takie odpowiedniki dla roznych swiec.

Pozdrawiam